Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

9 oktober 2024

Amsterdamse ouderen luiden noodklok: "Isolatie van tienduizenden ouderen dreigt”

De gemeente Amsterdam moet meer seniorenwoningen realiseren, het verhuisproces versimpelen en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verbeteren. Deze punten vormen de kern van het manifest ‘Help! Ouderen’ dat onze directeur - bestuurder Lindy van Vliet met een groep ouderen vandaag heeft aangeboden aan wethouder Scholtes (Zorg) en de gemeenteraad. "Anders dreigt een grijze ramp", volgens de opstellers van het manifest. Er zijn daarom snel noodmaatregelen nodig om de vergrijzingsgolf op te vangen.

 

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er nu al 18.000 ‘minder mobiele’ 75-plussers zijn die in een woning met trappen wonen. En gezien de vergrijzing wordt deze groep alleen maar groter en groter. “We komen helaas veel schrijnende verhalen tegen,” vertelt Dessie Lividikou, onze beleidsmedewerker Wmo.

 

“Veelal over oudere mensen die vereenzamen in een woning op driehoog achter. Zomaar even verhuizen of de woning aanpassen is nog niet zo makkelijk. Zeker niet met een woningcrisis en ingewikkelde regelgeving.”

 

Tekst loopt door na de foto.

Wethouder Scholtes Lividiku Limburg met manifest Hekp Ouderen 9 okt 2024.jpg

Van links naar rechts: wethouder Scholtes en initiatiefnemers van het manifest onze beleidsmedewerkers Dessie Lividikou (Wmo) en Jurriaan Limburg (ouderen). Foto: Nathalie Hennis

 

Meer menselijk maatwerk

Niet alleen moeten er de komende jaren veel meer seniorenwoningen gerealiseerd worden, ook moet de gemeente meer menselijk maatwerk toepassen bij verhuisregelingen en de Wmo. “De gemeente weigert bijvoorbeeld trapliften toe te kennen, omdat verhuizen goedkoper zou zijn,” legt Lividikou uit.

 

“Maar er zijn simpelweg onvoldoende geschikte woningen waar mensen naartoe kunnen. Daarnaast zien we dat trapliften verwijderd worden als de aanvrager verhuist. Vaak gebruiken andere ouderen in een flat deze ook graag, of zullen ze deze in de toekomst nodig hebben. Laat zo'n traplift dan in vredesnaam staan!”

 

Bakkeleien over paar centimeter

Als belangenbehartiger voor kwetsbare Amsterdammers haalden wij het afgelopen jaar veel ervaringen op bij ouderen. Eén voorbeeld uit de praktijk bleef Lividikou vooral bij: over een mevrouw die geen gebruik kon maken van de verhuisregeling Van Groot Naar Beter om een kleinere woning te betrekken.

 

Haar woning kwam een halve vierkante meter tekort, waardoor de hele verhuizing niet doorging. Doodzonde volgens Lividikou: “De nood is te hoog om te gaan bakkeleien over een paar centimeter.”

 

Beleid ontoereikend

Het huidige woon- en Wmo-beleid is volgens het manifest ontoereikend. De gemeente heeft zelf al aangegeven dat ze de bouwopgave voor geclusterde ouderenhuisvesting niet zal halen. Ook is de Aanpak Doorstroming vertraagd tot 2025. Met een taskforce ‘Langer wonen thuis’ hopen wij dat onder andere ouderen, gemeente en woningcorporaties de handen ineenslaan om een doorbraak te forceren op dit terrein.

 

Lividikou: “In het manifest presenteren wij onze oplossingen, voor de korte en lange termijn. We gaan ervan uit dat het stadsbestuur hiermee aan de slag gaat, er is geen tijd te verliezen. Onze ouderen moeten in toegankelijke woningen in prettige buurten kunnen wonen.”

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:

Notitie 'Help! Ouderen'

 

Artikel Parool 'Waarom beslist een ander hoe wij leven?' (8 oktober 2024) (PDF)