29 april 2020
Zorgen over situatie blinden en slechtzienden
Voor iedereen brengt de coronacrisis uitdagingen met zich mee. Zeker ook voor mensen met een beperking. Eerder al verscheen het persbericht van de Oogvereniging, waarin deze oproept om rekening te houden met blinden en slechtzienden. Voor hen is afstand houden natuurlijk lastig. De Oogvereniging en wij roepen iedereen op om een paar passen opzij te doen als ze iemand met een witte stok zien. Maar er zijn meer uitdagingen. Fenna Corstanje van de Mobiliteitscommissie Oogvereniging kan daarover meepraten.
Alleen boodschappen doen
“Het is niet uit te leggen aan iemand die kan zien dat het als blinde heel moeilijk is om je aan de richtlijnen te houden. Ik kan niet alleen boodschappen doen, dat is onmogelijk. Mijn man is nog aan het revalideren van een hartinfarct en kan nu niet met me mee naar de supermarkt.
Ik probeerde het via een bezorgservice maar die liepen over. Toen via vrijwilligersorganisaties, maar ook dat ging nog niet zo makkelijk. Of je moet boodschappen doen bij een dure supermarkt of mijn situatie is niet dringend genoeg. Gelukkig heb ik inmiddels wat kunnen regelen.
Weinig beweging
Er op uitgaan met het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) doe ik niet meer, omdat ze je niet mogen aanraken. Ze weten alleen ook niet goed, hoe ze het dan wel moeten doen. Bijvoorbeeld door met me te praten. En even naar buiten voor een wandeling gaat niet, omdat ik iemand nodig heb die me een arm geeft.
Ik heb het RIVM gebeld en die geven aan dat mensen je wel een arm mogen geven, maar niemand durft dat aan. En dat begrijp ik ook wel. Zelfs met mijn stok de straat op durf ik niet. Ik kan moeilijk de 1,5 meter aanhouden en mensen zien me soms niet. Laatst werd ik bijna omver gelopen door iemand. Ik merk dat ik minder beweeg en dat mijn conditie achteruit gaat. Daar maak ik me echt zorgen over.“
In gesprek met gemeente en vervoerders
Wij zijn inmiddels in gesprek met de gemeente en vervoerders over met name de regels voor het AOV. Die zijn namelijk niet altijd even duidelijk. Er zijn vooral vragen over de regel dat een begeleider en niet de chauffeur, moet helpen met instappen en het omdoen van een autogordel.