17 december 2021
Zorgen over medezeggenschap in coronatijd
Het Platform Cliëntenraden Langdurige Zorg (PCLZ) maakt zich zorgen over de medezeggenschap van cliëntenraden in coronatijd. Voorzitter Hans Rutte: “Cliëntenraden worden niet altijd betrokken bij de coronamaatregelen die instellingsbesturen nemen. Wij vinden dat cliëntenraden dit niet over hun kant moeten laten gaan. Het bestuur moet hen vragen om mee te denken en te adviseren, zoals in de wet staat.”
Het Amsterdamse platform heeft zich de afgelopen jaren vooral ingezet om cliëntenraden met elkaar in contact te brengen om te kunnen leren van elkaar. Dat deden zij door het organiseren van themabijeenkomsten. Voorzitter Hans Rutte: “Corona heeft roet in het eten gegooid. Fysieke bijeenkomsten, juist heel belangrijk om uit te wisselen, waren niet meer mogelijk.
We kunnen cliëntenraden daardoor minder goed ondersteunen, wat ten koste gaat van een goede medezeggenschap. Dan krijg je situaties dat mensen in hun kamer moeten blijven, terwijl ze dat helemaal niet willen.”
Ook thuiszorg voor langdurig zieken
Het PCLZ komt niet alleen op voor cliëntenraden in instellingen, maar ook in de thuiszorg. Hans: “In 2022 gaat onze kerngroep energie steken in de wijze waarop de medezeggenschap van cliënten van de thuiszorg is georganiseerd.
De gemeente Amsterdam moet volgens de wet regelen dat er medezeggenschapsregelingen zijn voor de cliënten die onder de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) vallen, maar dat doet ze niet. Daar kan nog wel het één en ander aan verbeterd worden.”
Meedenken over politiek manifest
De kerngroep is daarnaast nauw betrokken bij onderwerpen die spelen binnen Cliëntenbelang Amsterdam, zoals wonen en mantelzorg. Ook denkt de kerngroep mee over het manifest voor de komende gemeenteraadverkiezingen.
Denk hierbij aan een oproep om de wachtlijsten terug te dringen, bijvoorbeeld voor huishoudelijke hulp. “Als de gemeente wil dat mensen langer thuis blijven wonen, zal ze hen wel daarbij moeten helpen.”
Contacten uitbreiden
Hans: “We willen onze contacten uitbreiden naar cliëntenraden van ziekenhuizen, huisartsen en de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Inmiddels is de voorzitter van de cliëntenraad van de Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) toegetreden tot de kerngroep.
Dat maakt de kerngroep weer sterker. Ook de ondersteuning vanuit LOC Waardevolle zorg en Cliëntenbelang Amsterdam is heel belangrijk voor ons werk.”