Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

26 november 2021

Werkgroep 'Aan de slag' gestart

Onze werkgroep ‘Aan de slag’ is een jonge beweging die een inclusieve start op de arbeidsmarkt wil bevorderen. Hiervoor willen ze ervaringen uitwisselen tussen jongvolwassenen met een arbeidsbeperking over hun overstap van studie naar werk. Projectleider Harm Reiling: “Als je door een arbeidsbeperking maar een bepaald aantal uur kunt werken of extra voorzieningen nodig hebt, brengt dit lastige vraagstukken met zich mee.”

 

De groep is inmiddels 2 keer bij elkaar gekomen. De volgende bijeenkomsten om de 2 weken online bij te wonen. Er is nog plek voor meer deelnemers, dus je kunt je nog aanmelden bij Harm via h.j.reiling@clientenbelangamsterdam.nl.

 

Eerlijkere arbeidsmarkt

Harm is enthousiast over de bijeenkomsten: “We hebben gezellig met elkaar gegeten, mooie gesprekken gehad en stappen naar een eerlijkere arbeidsmarkt verder uitgewerkt.

 

Onder andere door belangrijke agendapunten op een rijtje te zetten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. En voor het werken aan meer bewustwording. Daarnaast gaan we ervaring opdoen in het netwerken en ons nog meer verdiepen in de arbeidsmarkt.”

 

(Tekst loopt door na de foto)

Thumbnail Aan de slag nov 2021.jpg

Van links naar rechts: Maren, Vincent, Maaike en Harm.

 

Weinig begeleiding van studie naar werk

Het is hoe dan ook een grote stap, zegt Harm: “Je verlaat je studie om vervolgens op een nieuwe plek te beginnen. Studenten krijgen vanuit hun opleiding hier weinig begeleiding. Moet je al in de sollicitatiebrief je arbeidsbeperking noemen of doe je dit pas later?

 

Daarnaast is het lastig om in die enorme hoeveelheid informatie, er achter te komen waar je wel of geen recht op hebt. En wat dit voor een werkgever zal betekenen. En hoe vind je werkgevers die jou een kans willen geven ondanks de extra regelingen en voorzieningen?”

 

Bij alles de balans vinden

Jongvolwassenen met een arbeidsbeperking moeten lastige afwegingen maken, vanwege hun beperkte energie. Dat stuit soms op onbegrip. Vooral als de beperking niet zichtbaar is. Anderen vinden het moeilijk om zich in te leven in iemands pijn of onderschatten vermoeidheid.

 

Een deelneemster van één van de bijeenkomsten vertelde dat ze hierdoor zelfs vriendinnen is kwijtgeraakt. Ook deelde iemand dat ze zichzelf regelmatig moest verantwoorden naar docenten over waarom ze iets wel of niet deed. Het is telkens een balans vinden tussen het rekening houden met je beperking en de ambities die je wilt nastreven.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel