29 juli 2024
Vervolg onderzoek CvC naar validisme
Ons Centrum voor Cliëntervaringen (CvC) heeft dit jaar in opdracht van de gemeente Amsterdam onderzoek gedaan naar validisme, oftewel de discriminatie van mensen vanwege hun beperking. Het eindrapport is inmiddels in het bezit van wethouder Touria Meliani (Inclusie en Anti - discriminatiebeleid). Zij is tevreden met de resultaten en gaat aan de slag met het uitwerken- en uitvoeren van de adviezen over de aanpak van validisme.
Doel onderzoek
Het doel van het onderzoek was:
- Zicht krijgen op wie discriminatie ervaart.
- Welke aanpassingen nodig zijn om de aanpak van discriminatie te verbeteren.
- En wat het belang is van het melden van discriminatie.
Vragen onderzoek
In het onderzoek stonden de volgende vragen centraal:
- Wat is de aard en omvang van discriminatie van mensen met een beperking?
- Wat doen mensen als ze dicriminatie ervaren?
- Melden mensen met een beperking discriminatie? En waarom wel of niet?
- Waarmee zouden ze geholpen zijn? Iets wat nu nog gedaan wordt of kan?
- Hebben mensen met een beperking meer behoefte aan emancipatie? En hoe kan de gemeente hen hierbij ondersteunen?
- Hoe versterken we met elkaar de aanpak van discriminatie in de stad?
(Tekst loopt door na de foto.)
Onderzoekers van het Cenrtum voor Cliëntervaringen Pauline Willems (links) en Kadi Bah geven een presentatie over het onderzoek tijdens ons jaarevenement 'Sociale Inclusie op 6 juni (foto Nathalie Hennis).
Publicatie van het rapport
Nadat wethouder Meliani de gemeenteraad heeft geïnformeerd over de uitkomsten van het rapport, volgt de officiële presentatie. De gemeente streeft ernaar dit te doen tijdens een bijeenkomst in de Week van de Toegankelijkheid (7 - 11 oktober).
Aan de slag met aanbevelingen
In de tussentijd wil de gemeente aan de slag met 2 aanbevelingen die in het rapport zijn gedaan:
- Het vergroten van het bewustzijn onder Amsterdammers over validisme om elkaar beter te begrijpen en zonder vooroordelen naar elkaar te kijken. Het is belangrijk dat mensen zich realiseren wat dicriminatie met mensen en de samenleving doet.
- Het bevorderen van een gemeenschappelijke identiteit en groepsgevoel om sterker te staan in de strijd vóór emancipatie en tégen discriminatie. Dit zijn belangrijke ingrediënten om een gezamenlijke strijd te voeren.
Meestrijden?
Wilt u ook betrokken worden bij de uitwerking van één van deze punten? Of wilt u een uitnodiging krijgen voor de bijeenkomst in oktober? Stuurt u dan een e - mail naar Nelson Addo (gemeente Amsterdam) via n.addo@amsterdam.nl.