24 augustus 2023
Verbeteren aanpak hulpdiensten bij melding 'verward persoon’
In het project ‘Versterken Samenwerking Veiligheid en Zorg voor mensen met onbegrepen gedrag’ hebben we met de GGD, politie, ambulancedienst, GGz-instellingen en de gemeente Amsterdam samengewerkt om de aanpak van hulpdiensten bij een melding over een ’verward persoon’ op straat te verbeteren. Wij hebben binnen het project onder andere aangedrongen op de inzet van ervaringsdeskundigheid hierbij. Ter afronding van het project vond de presentatie van het eindverslag plaats.
Het eindverslag bevat onder meer de volgende adviezen:
- Pas de organisatie rond een melding aan, met onder andere 1 telefoonnummer voor de politie op straat om zorg en ondersteuning in te schakelen.
- Ontwikkel een lesprogramma voor de verschillende beroepsgroepen met en over elkaar. Het programma moet inzicht geven in en begrip kweken voor elkaars manier van werken (werkprocessen) en de werkomstandigheden, omgaan met onbegrepen gedrag en leren van gevallen uit de praktijk en ervaringsdeskundigen.
- Verbeter de manier van samenwerken met eenduidige processen en heldere werkafspraken.
(Tekst loopt door na de foto).
Van links naar rechts op het podium: José Manshanden (directeur GGD Amsterdam), Hadeline Vorselaars (projectleider GGD Amsterdam) en Karlijn Roex (ervaringsdeskundige).
Vervolgsubsidie
Inmiddels heeft ZonMw een vervolgsubsidie toegekend om deze adviezen om te zetten naar de praktijk. Dit zal komende maand starten. Ook wij zullen hier weer bij betrokken zijn met onze ervaringskennis en -wijsheid.
Werkbezoek
Woensdag 12 april jl. brachten minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en minister Helder (Langdurige Zorg en Sport), de burgemeester van Amsterdam Halsema en politiechef van Amsterdam Paauw een werkbezoek aan de werkgroep Versterken Samenwerking Veiligheid en Zorg voor mensen met onbegrepen gedrag. Ook onze collega Narita Derks was daarbij aanwezig. Zij brengt al jaren het cliëntperspectief in bij onderzoek en projecten. Lees verder...