31 augustus 2017
Succesvolle proef met tussentreden in trappenhuizen
In het voorjaar van 2017 is een proef gedaan met het plaatsen van tussentreden op trappen in trappenhuizen. De uitkomst van de proef laat zien dat gebruikers veel kunnen aan tussentreden. Zij kunnen hun huis weer in en uit. Medegebruikers van de trap wennen snel aan de extra treden en hebben er geen las van. De proef is uitgevoerd door Stadsdorp Rivierenbuurt. Als voorstanders van de tussentreden zullen we de ontwikkelingen natuurlijk blijven volgen.
Wat is de tussentrede?
De tussentrede wordt op een deel van de traptrede geplaatst (zie foto). Zo wordt het voor mensen met loopproblemen makkelijker de trap te gebruiken. Als u op de foto klikt, kunt u in een kort filmpje (van Peter Venema) zien hoe de tussentrede werkt.
Aanleiding van de proef
In diverse wijken, waaronder de Rivierenbuurt en De Pijp, neemt het aantal ouderen toe. Gezien de woningmarkt is verhuizen lastig voor ouderen. Een groot aantal woont op twee- en drie- hoog. Een traplift is daar vaak niet mogelijk. Bovendien wonen velen in woningen met een gemeenschappelijk trappenhuis. De vraag was of de tussentrede in deze trappenhuizen een alternatief zou kunnen kan zijn.
De Alliantie
De proef is uitgevoerd in een woning (van eigenaren) in de Rivierenbuurt en een woning van woningcorporatie de Alliantie in De Pijp. Studenten ergotherapie van de Hogeschool van Amsterdam onderzochten de ervaringen van de bewoners. Tijdens de proef hebben verantwoordelijken van de afdeling Zorg van de gemeente en de afdeling Brandveiligheid van de brandweer de tussentreden uitgeprobeerd.
Extra vluchtmogelijkheid
De uitkomsten zijn gepresenteerd aan de gemeente en de brandweer en met hen besproken. Tussentreden op trappen met een bocht vragen nader onderzoek. De brandweer ziet de treden als een extra vluchtmogelijkheid voor mensen met loopproblemen.
Vervolg van de proef
De afdeling Zorg van de gemeente gaat op basis van de uitkomsten in gesprek met diverse partijen om te bekijken in welke situaties de tussentreden een langdurige oplossing zouden kunnen bieden. Stadsdorp Rivierenbuurt is hierbij betrokken.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Stadsdorp Rivierenbuurt. U kunt ook een mail sturen naar info@stadsdorprivierenbuurt.nl t.a.v. de werkgroep Zorg & Wonen.
(Bron: Stadsdorp Rivierenbuurt)
Toestemming nodig!
Wilt u als bewoner zelf tussentreden laten aanleggen in het gemeenschappelijke trappenhuis, dan hebt u daarvoor toestemming nodig van de verhuurders (woningcorporatie of particuliere verhuurder) of van de Verenigingen van Eigenaren.