Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

28 januari 2019

Stichting Mentorschap Amsterdam nieuwe lid-organisatie

foto Willem de Wijs SMA .jpg

Stichting Mentorschap Amsterdam (SMA) is opgericht in 2009 en heeft 10 jaar later meer dan 160 vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn door de rechtbank gemachtigd om cliënten te vertegenwoordigen als zij dat zelf niet kunnen. Willem de Wijs is bestuursvoorzitter van SMA: “We vinden het belangrijk om contacten met cliëntenverenigingen te onderhouden, vandaar ons lidmaatschap van de Vereniging Cliëntenbelang Amsterdam."

 

De Wijs: “Wist u dat Cliëntenbelang Amsterdam één van de oprichters is van SMA, samen met het Sigra? We zaten zelfs in hetzelfde pand, aan de Plantage Middenlaan. Binnen de vereniging willen we meepraten over hoe we de belangen van onze cliënten nóg beter kunnen vertegenwoordigen. En hopelijk ook nieuwe vrijwilligers werven, want de vrijwilligersmarkt is zeer concurrerend. Misschien vinden we via Cliëntenbelang vrijwilligers die kennis hebben van specifieke doelgroepen.”

 

Helpen met beslissingen nemen

SMA is een vrijwilligersorganisatie die mensen opleidt om de belangen van kwetsbare cliënten te behartigen, mensen die niet meer zelf beslissingen kunnen nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met dementie, een verstandelijke of psychische beperking. Een mentor helpt bij persoonlijke zaken op het gebied van zorg en welzijn. Een onderdeel van het werk is bijvoorbeeld om aanwezig te zijn bij consulten met artsen en andere zorgverleners. Hierbij zijn regelmatig beslismomenten over zaken als medicatie of behandeling.

 

Opleiding en ondersteuning

De Wijs: “Een mentor is de wettelijk vertegenwoordiger van een wilsonbekwaam persoon. Mentorschap gaat een stuk verder dan buddy zijn, want je hebt een behoorlijke verantwoordelijkheid. Als mensen zelf geen mentor kunnen vinden binnen de familie of het netwerk, dan kunnen ze bij ons terecht. Wij bieden onze mentoren (en familie-mentoren) opleiding, begeleiding en voortdurende ondersteuning.”

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

U kunt hier meer lezen over het werk als mentor. Of bekijkt u het filmpje met uitleg over mentorschap.