Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

21 november 2016

Staatssecretaris moet voorstel Toegankelijkheid aanpassen

De Tweede Kamer vindt dat toegankelijkheid in Nederland de norm moet worden. In het concept ‘Besluit Toegankelijkheid’ zou dat streven nader uitgewerkt worden. Maar die verwachtingen zijn niet waargemaakt. Net als vele anderen schreven ook wij een vernietigende reactie. Op 15 november nam de Tweede Kamer een motie aan die staatssecretaris Van Rijn oproept om vóór 15 december een aangepaste tekst naar de Kamer te sturen.

De tekst van het ‘besluit Toegankelijkheid voor mensen met een handicap of chronische ziekte’ beslaat  enkele A4’tjes. Het document blijft steken in algemeenheden. In de motie vraagt de Tweede Kamer om een nieuwe tekst met een concrete invulling van de norm om tot algemene toegankelijkheid te komen.

600 reacties

Bart Weggeman, beleidsmedewerker toegankelijkheid bij Cliëntenbelang Amsterdam: “Gehandicapten worden totaal niet serieus genomen met dit besluit. Er is dit voorjaar stevig gediscussieerd in de Kamer. Maar de staatssecretaris maakte zich er nu met een Jantje van Leiden van af.

Belangenorganisaties waren niet eens gevraagd om mee te denken. Via via hoorden we dat er een conceptbesluit op internet stond, waar we binnen twee weken op moesten reageren. Gelukkig hebben 600 anderen dat net als wij gedaan.”

Voorgeschiedenis

De Tweede Kamer heeft dit voorjaar bij het aannemen van de wetsvoorstellen voor ratificatie van het ‘VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ een belangrijk wijzigingsvoorstel aangenomen:  toegankelijkheid moet in Nederland de norm worden.

Organisaties en ondernemers moeten vanaf 1 januari 2017 stapsgewijs werken aan toegankelijkheid. Welke aanpassingen er in de praktijk precies gedaan moeten worden, zou worden uitgewerkt in het besluit Toegankelijkheid.

Tien jaar terug in de tijd

Bart Weggeman: “Dit besluit zou ons tien jaar terug in de tijd hebben gezet. Weer wordt gehamerd op de kosten voor degene die de aanpassing moet doen, de zogenaamde ‘onevenredige belasting’. Maar er staan ook baten tegenover, dat vergeet men altijd.

Iedereen heeft er op enig moment een keer profijt van, niet alleen gehandicapten. In andere Europese landen zijn de kosten en baten van toegankelijkheid al lang bekend. Er zijn landen waar horecazaken bijvoorbeeld geen vergunning krijgen als ze geen aangepast toilet hebben.”

Strijdbaar

Belangenorganisaties blijven alert. Op internet circuleren strijdbare berichten. In blogs staat te lezen ‘we laten ons niet meer terug in ons hok duwen’. Wij zijn benieuwd of er voor het einde van het jaar een aanvaardbare tekst ligt. In de volgende nieuwsbrief hopelijk meer hier over. 

Lees hier onze reactie op het voorstel.

Lees meer op de website van Ieder(in):

Artikel 'Krachtig nee tegen besluit Toegankelijkheid'

Artikel 'Kamer verwerpt besluit Toegankelijkheid'

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel