29 september 2022
Snel energiemaatregelen nodig voor mensen met een chronische ziekte of beperking
Amsterdammers met een chronische ziekte of beperking worden onevenredig hard geraakt door de stijgende energieprijzen. We stuurden daarom een brief aan de raadscommissie Onderwijs, Zorg en Armoedebestrijding. Hierin roepen we de gemeente Amsterdam op om extra maatregelen te nemen voor deze groep.
De energiemaatregelen die het kabinet voorstelt, zoals een energieplafond, zijn helaas niet voldoende voor mensen die vanwege hun beperking of chronische ziekte onvermijdbare extra energiekosten hebben.
Vanwege hun medische situatie is het voor deze groep mensen namelijk moeilijk om (energie)kosten te besparen. Denk aan de noodzaak van een hogere temperatuur in huis, elektrische hulpmiddelen of medische apparatuur. Vandaar dat we de gemeente oproepen om nog meer bij te springen dan deze al doet.
Ook maatregelen nodig voor mensen met middeninkomen
De gemeente Amsterdam heeft een aantal nieuwe maatregelen gepresenteerd, zoals de verhoging van de inkomensgrens voor minimavoorzieningen en een eenmalige verhoging van de energiecomponent voor Amsterdammers met een chronische ziekte vanuit de Regeling Tegemoetkoming Meerkosten (RTM).
We zijn heel positief over deze maatregelen. Maar we vragen nadrukkelijk ook aandacht voor de financiële effecten van de energiecrisis op Amsterdammers met een chronische ziekte of beperking met een middeninkomen. Door een stapeling van kosten en effecten, komen ook zij in de knel.
Onze voorstellen
- De verhoging van de inkomensgrens voor armoedevoorzieningen gaat pas vanaf 1 januari 2023 in, terwijl veel mensen op dit moment al in grote financiële problemen verkeren. Wij stellen voor om de inkomensgrens voor de extra energietoeslag van 500 euro per direct te verhogen.
- Stel de bijzondere bijstand met spoed open voor mensen met een beperking of chronische ziekte die nu in de problemen raken door de hoge energiekosten.
- Ga coulant om met mensen met een chronische ziekte of beperking die door de stijgende (energie)kosten in de financiële problemen zijn geraakt. We vragen de gemeente waar het kan schulden kwijt te schelden.
- Daarnaast vragen wij aandacht voor mensen met een psychische of verstandelijke beperking die niet altijd goed zicht hebben op hun financiële situatie. Zij hebben goede begeleiding nodig om te voorkomen dat zij snel in financiële problemen raken.
- Ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking kunnen moeilijk zelf energiebesparende maatregelen nemen. Geef deze mensen voorrang bij de aanpak van energiebesparing en de isolatie van woningen. Dat is zowel voor hun financiële situatie als voor hun gezondheid van belang.
- De prijzen voor sport gaan omhoog en bepaalde sportfaciliteiten, zoals zwemmen in extra warm water, dreigen door de hoge kosten te verdwijnen. We vragen de gemeente extra aandacht te besteden aan de facilitering van sport voor deze doelgroep, net als de mogelijkheid om deel te blijven nemen aan sociale activiteiten.
De commissievergadering vond 28 september plaats. Wij hopen dat de raadsleden onze voorstellen onder de aandacht van de wethouder zullen brengen.
Lees hier de hele tekst van onze brief en het persbericht
Energieplafond heeft voor chronisch zieken geen zin
TV-programma Hart van Nederland portretteerde Joost en Viola die beiden een Wajong-uitkering krijgen. Zij zagen hun energiekosten stijgen van 300 euro naar 1200 euro per maand.
Het stel verbruikt noodgedwongen veel meer energie dan een gemiddeld gezin: “De elektrische rolstoel, elektrische bedden, een wisseldrukmatras, en een zuurstofgenerator slurpen energie."
Bekijk de uitzending 'Hulpmiddelen zijn energieslurpers' (27 september jl.).