Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

22 oktober 2024

Samen sterk tegen discriminatie vanwege je beperking

Op vrijdag 11 oktober jl. heeft wethouder Meliani ( Inclusie en anti-discriminatiebeleid) het rapport '(Niet) op je plek zijn' gepresenteerd. Het rapport bevat de uitkomsten van het participatief actieonderzoek naar validisme: discriminatie van mensen vanwege hun beperking, uitgevoerd door ons Centrum voor Clientervaringen (CvC) in opdracht van de gemeente Amsterdam. Samen met Amsterdammers met een beperking heeft het CvC onderzocht hoe zij discriminatie ervaren en wat er nodig is om dit aan te pakken. Uit het onderzoek zijn 5 aanbevelingen gekomen die de gemeente allemaal heeft overgenomen.    

 

Tijdens de bijeenkomst ‘Samen sterk tegen valdisme’ in Pakhuis de Zwijger werd het startsein gegeven om met elkaar in gesprek te gaan over 2 aanbevelingen vam het CvC:

  • Het vergroten van het bewustzijn en de kennis over valdisime onder Amsterdammers.
  • Het voeren van een gemeenschappelijke strijd en groepsvorming. 

 

Doel van het gesprek was om tot gezamenlijke speerpunten te komen.

 

De andere 3 aanbevelingen waren:

  • Hanteer een rechtvaardige samenleving als uitgangspunt. Het gaat hierbij enerzijds om het combineren van de individuele behoefte op gebied van zorg, welzijn en toegankelijkheid en de strijd voor emancipatie. Anderzijds gaat het om het ontwikkelen van een integrale aanpak.
  • Geef meer bekendheid aan het Meldpunt Discriminatie Amsterdam. Onvoldoende mensen zijn op de hoogte van het bestaan hiervan en weten ook niet altijd of iets het melden waard is.
  • Zorg voor plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er zijn mensen met een beperking die geen of weinig andere mensen met een beperking kennen. Dit kan hen het gevoel van isolement geven en dat zij er alleen voor staan.

 

Dit jaar volgen er nog 3 andere bijeenkomsten georganiseerd, waarvoor de mensen die hebben deelgenomen aan het actieonderzoek, zullen worden uitgenodigd.

 

Oproep om in te spreken

Tijdens de bijeenkomst op 11 oktober riep wethouder Meliani de aanwezigen vooral op om over de uitkomsten en de aanpak van de gemeente in te spreken in de raadscommissie Financiën, Kunst en Diversiteit (FKD) op 7 november a.s.

 

Om in te spreken in de commissievergadering kunnen mensen zich vanaf 25 oktober - wanneer de agenda wordt gepubliceerd - aanmelden, tot 2 dagen van tevoren (5 november) via de website van de gemeente Amsterdam.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Lees ook:

Raadsinformatiebrief met de reactie van wethouder Meliani aan de gemeenteraad.

 

Of kijk de uitzending terug van de bijeenkomst 'Samen bewust tegen validisme