Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

24 september 2024

Radio Signaal over asiel en 'geïllegaliseerden'

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl

 

Donderdag 26 september is Peter Vrieler te gast. Hij is onderzoeker aan de faculteit Sociologie van de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de vraag in hoeverre burgers bereid zijn om mensen zonder verblijfsvergunning te ondersteunen.

 

Zonder geldige verblijfsstatus

In Amsterdam wonen veel mensen die geen geldige verblijfsstatus hebben - de zogenoemde geïllegaliseerden. In hoeverre zijn er lokale organisaties die zich het lot van deze kwetsbare groep aantrekken? Hoe gaan zij te werk en hebben zij invloed op gemeentelijk beleid?

 

Behalve in Amsterdam doet hij onderzoek hiernaar in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Behalve overeenkomsten ziet hij ook grote verschillen. Met Peter Vrieler spreken we over zijn onderzoek en het veranderende beleid en de gevolgen daarvan voor de meest kwetsbaren.

 

Beslisambtenaren

Zo stond maandag 23 september jl. in de NRC dat asielzoekers sinds kort sneller worden afgewezen, ook de mensen uit zeer onveilige landen. De zogenaamde 'Beslisambtenaren' krijgen strenge instructies om voortaan het asielmotief te toetsen, door bij de aanvragen de vluchteling naar officiële bewijsstukken te vragen.

 

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland gaat het om de grootste beleidswijziging van de afgelopen 10 jaar. Asielzoekers die voorheen wel konden rekenen op een verblijfsvergunning kregen de afgelopen weken een afwijzing. De betreffende persoon moet nu zelf aantonen dat deze iets te vrezen heeft in het land van oorsprong. En waarom hij of zij in Nederland asiel wil aanvragen en niet ergens anders. 

 

Nu we volgens het kabinet Schoof tevens een 'door Nederlanders ervaren asielcrisis hebben, is de kans groot dat er meer en meer mensen in niet - officiële circuits of op straat belanden. En strenger beleid zal vooralsnog niet tot minder instroom leiden.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.