22 februari 2022
Radio Signaal 24 februari met 3 mooie TedxTalks
Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.
Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl. Tijdens deze uitzending kunt u luisteren naar 3 TedxTalks, waarin de sprekers de kans krijgen om 'de presentatie van hun leven' te geven over een bepaald project waarvan zij vinden dat die verspreid moet worden.
Kracht van echt luisteren
In de eerste TEDtalk hoort u Mariek Lips van TedxAmstelveen met 'De kracht van echt luisteren' (mei 2019). In Nederland lijden ongeveer 70.000 kinderen onder een scheiding. Wat gebeurt er als we naar kinderen luisteren om te begrijpen in plaats van luisteren om te antwoorden?
Marieke Lips ondersteunt kinderen en hun ouders in een scheidingssituatie. Zij is jurist, opgeleid tot bijzondere curator in Jeugdzaken en kindbehartiger. Zij zet zich met hart en ziel in voor de positie van kinderen en hun rechten. Zij ondersteunt daarbij ook ouders, gezamenlijk dan wel afzonderlijk van elkaar.
Vooroordelen die ontstaan op jonge leeftijd
De tweede TEDtalk is van Nissrine Aissati die zij bij TEDxAmstelveen verzorgde en is getiteld 'Wat doen we aan vooroordelen die al ontstaan op jonge leeftijd?' (mei 2019) Zij is toegepast psycholoog en eigenaar van By Niss (ontwikkelen en verzorgen van trainingen, workshops en gastlessen).
We hebben allemaal snel een oordeel. Wat weten wij eigenlijk echt van elkaar? We moeten beginnen bij onze toekomst; namelijk bij de jongeren om te zorgen dat we in Nederland niet verder uit elkaar groeien. Bijvoorbeeld door training te geven aan jongeren aan het MBO, in de Jeugdzorg, op mytylscholen en jongeren met gedragsproblemen.
Oorverdovende stilte
De laatste TEDtalk is van Hella van der Wijst. Zij is televisiepresentatrice, verslaggeefster, programmamaker, redacteur en regisseur. Hella gaat op geheel eigen boeiende wijze in op ‘De oorverdovende stilte van de niet gestelde vraag’ (juni 2016).
Een vraag wèl stellen of juist heel bewust niet? Hoe vaak is het niet interessanter om te weten waarom we iets niet doen, dan waarom we iets wel doen? Waarom stellen we vragen niet? En wat is het gevolg als we vragen niet stellen?