Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

3 oktober 2023

Praat en denk mee over de toekomst van zorg, ondersteuning en meedoen in de samenleving

De gemeente Amsterdam heeft een nieuw beleidskader voor de sociale basis opgesteld voor de periode 2025 tot 2032. Hiermee wil de gemeente de sociale basis de komende jaren vernieuwen. De sociale basis vormt het hart van het gemeentelijke stelsel voor zorg, ondersteuning en meedoen: de plek waar Amsterdammers elkaar moeten vinden en ontmoeten. In de sociale basis werken bewoners, vrijwilligers en professionals samen aan een breed, laagdrempelig en vrij toegankelijk aanbod van activiteiten en voorzieningen in de buurt. We hebben het beleidskader hier kort voor u samengevat.

 

Dit aanbod is gericht op preventie, het versterken van zelfredzaamheid en het ontplooien van talent. De gemeente faciliteert de sociale basis rondom de sociale opgave in gebieden. De focus in dit beleidskader ligt op bouwen aan kansengelijkheid en preventieve gezondheid.

 

Het concept beleidskader is vrijgegeven voor inspraak: van 27 oktober tot 15 november kunnen organisaties en particulieren hun mening geven.

 

Meewerken aan onze inspraakreactie

Een reactie van ons op de plannen van de gemeente kan natuurlijk niet uitblijven. Daarom gaan we een uitgebreide schriftelijke inspraakreactie voorbereiden. En daarbij willen we zoveel mogelijk mensen betrekken, zodat we de stem kunnen laten horen van de mensen om wie het gaat. 

 

We organiseren hiervoor op 6 november tussen 14.00 - 16.00 uur  een (digitale) bijeenkomst via Teams. Wilt u graag meepraten? U kunt zich opgeven bij ons secretariaat via info@clientenbelangamsterdam.nl. We kijken uit naar uw komst!

 

Reactie lidorganisaties

Als lidorganisatie of vertegenwoordiger ervan kunt u ook via de e-mail inhoudelijk reageren op de plannen. Doet u dat dan graag via uw vaste contactpersoon bij ons, zodat we alles goed op elkaar kunnen afstemmen.

 

U kunt ook als lidorganisatie zélf inspreken natuurlijk. We zouden het dan op prijsstellen dat u dat in overleg met ons doet, zodat we gezamenlijk eenduidig en krachtig reageren.

 

Inspraakprocedure

Er zijn 3 manieren om in te spreken: schriftelijk, digitaal via een formulier en fysiek tijdens een bijeenkomst. De gemeente organiseert 4 inspraakbijeenkomsten op 9, 16, 17 en 19 oktober. Klik hier voor meer informatie

 

Samengevat

De gemeente wil met de sociale basis een bijdrage gaan leveren aan een drietal thema’s:

  • Gelijke kansen op gezondheid voor alle Amsterdammers door middel van opgave- en gebiedsgericht werken. De gemeente en de sociale basis zetten in op preventieve maatregelen, zoals een gezonde leefstijl: voldoende beweging, gezond eten en nicotinevrij leven. Ze investeren in Amsterdammers in de meeste kwetsbare situaties.

    Dit betekent inzet op de gebieden en buurten waar de opgave het grootst is en ook investeren in doelgroepen waar de stapeling van risico’s het hoogst is, met extra aandacht voor ouderen, chronisch zieken, Amsterdammers met klachten op het gebied van mentale gezondheid en gestapelde problematiek bij jeugdigen en de gezinnen waarin zij opgroeien. Dit gebeurt via het gemeentelijk programma Amsterdam Vitaal en Gezond, waarin ook wij aan deelnemen.
  • Gelijke kansen op bestaanszekerheid, omdat steeds meer mensen in Amsterdam niet kunnen rondkomen. De sociale basis zet in op laagdrempelige ondersteuning bij armoede en schulden, participatie (naar werk) en het versterken van basisvaardigheden.
  • Gelijke kansen voor de Amsterdamse jeugd. De sociale basis heeft met name een preventieve rol. Inzet op gezinsgerichte ontwikkelingsstimulering, brede talentontwikkeling, verstevigen van jongerenwerk en laagdrempelig advies en begeleiding van jeugdigen en van hun ouders en verzorgers

 

Laagdrempelige ondersteuning in buurten en wijken

De sociale basis is onderdeel van het gehele stelsel van zorg en ondersteuning. Daarbij is ondersteuning zo licht mogelijk en zwaar als nodig is het uitgangspunt. De gemeente wil met een stevige sociale basis laagdrempelige ondersteuning in buurten en wijken organiseren, dichtbij Amsterdammers om hun welzijn en welbevinden te vergroten.

 

Het is de ambitie van de gemeente om met een stevige sociale basis een bijdrage te leveren aan het beperken van instroom in zwaardere en meer specialistische vormen van zorg en ondersteuning. De gemeente wil de sociale basis een nieuw inrichten met meer ruimte voor:

  • Kleine initiatieven.
  • Alliantievorming.
  • Meerjarige subsidies voor gebiedsspecifieke opgaven.
  • Aandacht voor stadsbrede functies.

 

Daarnaast zet de gemeente in op kwalitatief onderzoek, monitoring en de evaluatie van dit nieuwe stelsel. 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Voorkant beleidskader Sociale Basis 2025 - 2032.jpgKlik op de afbeelding om de PDF-bestand te openen.