Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 juli 2024

Positieve ervaringen leden Adviesraad LVB bij verkiezingen 6 juni

Op 6 juni vonden de verkiezingen voor het Europees parlement plaats. Tegelijkertijd konden we stemmen voor het referendum over de plannen van de gemeente hoe ze met het groen in de stad willen omgaan. Tijdens deze verkiezingsdag hebben een aantal leden van onze Adviesraad LVB als vrijwilliger geholpen op de stembureaus om alles in goede banen te leiden. De vrijwilligers waren ingedeeld op locaties bij hen in de buurt. 

 

De Adviesraad LVB is een Amsterdamse raad door en voor mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). In de raad kunnen Amsterdammers met een lvb meepraten en hun ervaring delen over onderwerpen die hen aangaan.voor en door mensen met een lichte verstandelijke beperking

 

Positief

De ervaringen van de vrijwilliegers waren positief. In een leuk team hadden ze het gevoel er echt bij te horen. Een van de leden van de Adviesraad Mireille Buree: “Goed met de maatschappij mee doen, daar gaat het om. En goed om te zien dat er een stembureau was voor doven.” In De Hallen in Amsterdam – West – waar ze actief waren - zat namelijk het enige stembureau van Amsterdam dat geheel toegankelijk was voor dove mensen en door hen gerund werd.

 

(Tekst loopt na de foto door)

Vrijwilligers LVB stembureau 6 juni 2.jpgTaken van de vrijwilligers

De taken van de vrijwilligers varieerden. Sommigen hielpen bij de stembus om ervoor te zorgen dat mensen de juiste stembus gebruikten. Anderen wezen mensen de weg naar de stemhokjes of het juiste stembureau. Er waren ook vrijwilligers die stembiljetten uitdeelden, scanden of hielpen met het tellen van de stemmen. 

 

Toegankelijkheid stembureaus

De meeste vrijwilligers vonden de stembureaus goed toegankelijk voor mensen met een lvb evenals voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator of scootmobiel en slechtzienden. Ze merkten op dat er meerdere hulpmiddelen aanwezig waren om het stemmen gemakkelijker te maken. Er waren verstelbare stemhokjes voor rolstoelgebruikers en een vergrootglas voor slechtzienden. Ook kregen stemmers extra uitleg als ze iets niet begrepen.

 

Adviezen voor gemeente

De vrijwilligers hadden nog een paar tips voor de gemeente voor de volgende verkiezingen: 
•    De route binnen het stemlokaal kun duidelijker worden aangegeven.
•    Het was niet voor iedereen duidelijk dat ze ook voor het referendum moesten stemmen. Daarover zou meer uitleg beschikbaar moeten zijn.  

 

Alle vrijwilligers gaven aan zelf ook gestemd te hebben en allemaal willen ze in de toekomst vaker helpen bij de verkiezingen. Dat is goed nieuws!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel