Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 januari 2018

PMA vraagt aandacht voor àlle soorten mantelzorgers

Het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) heeft haar speerpunten voor de komende vier jaar benoemd in een visie-document. Het platform wil bereiken dat beleidsmakers oog krijgen voor de verschillende soorten mantelzorgers.  
 

Bij het woord mantelzorger denken we vaak aan het ondersteunen van een ouder iemand, al dan niet met dementie. Andere soorten mantelzorgers zien we daardoor vaak over het hoofd. Denk aan mantelzorgers in instellingen, ouders van gehandicapte kinderen, partners van patiënten met psychische problemen of kinderen met een gehandicapte ouder. PMA gaat nadrukkelijk aandacht vragen voor deze vergeten groepen.


Gemeentelijk beleid

Daarnaast gaat het platform zich inzetten voor een gemeentelijk beleid voor mantelzorgers. Er is weliswaar een notitie over informele zorg, waarin mantelzorg wordt genoemd, maar deze notitie gaat vooral over vrijwilligers en beroepskrachten. De mantelzorgers en cliënten staan er te weinig centraal. 
 

Visie nodig

Malène Duijst ondersteunt bij ons het PMA bij de werkzaamheden: “We willen graag dat de gemeente een visie ontwikkelt op de positie van de mantelzorgers. Zodat we niet steeds opnieuw in discussie hoeven te gaan over dezelfde zaken. Bijvoorbeeld of kinderen van een zieke ouder wel of niet verplicht moeten worden in de huishouding mee te helpen. Ook vinden we het vreemd dat bij de keukentafelgesprekken niet standaard aandacht is voor de mantelzorger.”

  

Mantelzorger in instelling

Komend jaar wil PMA bij zorgaanbieders de positie van mantelzorgers van mensen die in een instelling wonen bespreekbaar maken. Ze moeten mantelzorgers serieus nemen. Te vaak weten ze niet eens weten wie de behandelaars zijn. Instellingen moeten actief beleid voeren over wat ze doen met de inbreng van mantelzorgers en hoe ze die in praktijk toepassen.  

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Malène Duijst (Coördinatie Platform Mantelzorg Amsterdam) op (020) 75 25 162 of via​​​​​​​ m.duijst@clientenbelangamsterdam.nl.

icoon30-medewerker-linkedin.png icoon30-medewerker-twitter.png

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

Klik hier om het hele visie-document te lezen.