26 mei 2017
PMA viert 12,5 jaar bestaan
Op 18 mei vierde het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) haar 12,5-jarig bestaan met een klein symposium. Het platform heeft de Amsterdamse mantelzorger succesvol op de kaart gezet. Het PMA verduidelijkte de definitie van het begrip mantelzorger, die door de gemeente is overgenomen.
Onze directeur Ad Warnar draagt het PMA een warm hart toe: "Er zijn in Amsterdam 180.000 kwetsbare mensen met 1 of 2 mantelzorgers. Het in 2004 opgerichte PMA heeft veel bereikt, maar de positie van de mantelzorgers kan echt nog beter."
Mogen jonge mantelzorgers kind zijn?
Elize Lam, socioloog en schrijfster van het boek 'Risicokind of evenwichtskunstenaar' pleit ervoor om jonge mantelzorgers vooral kind laten zijn: “Hulpverleners en beleidsmakers bestempelen deze kinderen als risicokind. Onbedoeld is er weinig aandacht voor hun kracht en mogelijkheden. Jonge mantelzorgers worden als groep gezien, maar het zijn individuen. Het is belangrijk om een sterke informele omgeving met een betrouwbare naaste te creëren.”
Persoonlijke verhalen
Na de presentaties was het tijd voor korte persoonlijke verhalen van mantelzorgers. Zoals van Erik Smid, zoon van ouders met een verstandelijke beperking. “Ik heb nooit onvoorwaardelijke liefde ontvangen”, vertelde hij. Hij ontwikkelde faalangst en nam afscheid van zijn ouders, toen hij slaagde voor zijn diploma's. “Je spreekt dan immers niet meer dezelfde taal.”
Peter van Vegten verzorgt al twintig jaar zijn vrouw die aan Alzheimer lijdt. Een derde van de tijd is Peter kwijt aan de bureaucratie; hij heeft inmiddels schoon genoeg van alle formulieren: “Ik houd het vol door de liefde”, vertelt Peter. Alle vertellers zijn kritisch op de bureaucratie en op hoe beladen het thema mantelzorg kan zijn op de werkvloer.
U kunt hier het volledige verslag van bijeenkomst de lezen en opslaan.