Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 juli 2024

Oproep: In de knel met wonen en Wmo?

De overheid verwacht van ouderen dat ze zo lang mogelijk thuis wonen. Of dat ze verhuizen naar een beter geschikte woning. Wij vinden dat de overheid dat dan wel echt mogelijk moet maken. Daarvoor moet het veel toekomstbestendige woningen bouwen, moeten mensen goede zorg aan huis krijgen en moeten voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) makkelijk aan te vragen zijn. 

 

We horen echter van ouderen in Amsterdam dat ze geregeld in de knel komen met Wmo - indicaties, voorrangsregelingen en onnavolgbare procedures. Zo is er een groep mensen die aanpassingen van hun woning in het kader van de Wmo aanvragen, maar een verhuisindicatie krijgen omdat de kosten voor deze aanpassingen te hoog zijn.

 

In de eigen buurt blijven

Verhuizen naar een betere woning is niet altijd op korte termijn mogelijk, zeker als mensen in hun eigen buurt willen blijven met hun eigen sociale netwerk. Ondertussen zitten zij echter vast in een woning die niet toegankelijk is.

 

Bovendien kan een verhuisindicatie vanuit de Wmo het vinden van een seniorenwoning moeiljker vinden. Met deze indicatie krijgen mensen weliswaar voorrang op Woningnet, maar niet op gelabelde seniorenwoningen.

 

Daarnaast zijn er voorbeelden van Amsterdammers die gebruik willen maken van een verhuisregeling - zoals Van Hoog Naar Laag of Van Groot Naar Beter - maar dat deze niet wordt toegewezen, omdat de woning een halve vierkante meter afwijkt van de regels.

 

Deel uw ervaringen met ons

Onze beleidsmedewerkers Dessie Lividikou (Wmo) en Jurriaan Limburg (Ouderen) zijn op het moment bovenstaande en andere knelpunten tussen het gemeentelijk Wmo- en woonbeleid aan het inventariseren.

 

Op basis van deze inventarisatie zullen wij mogelijke oplossingen aandragen en na de zomer presenteren aan de Amsterdamse politiek. Heeft u zelf ervaring met knelpunten tussen het Amsterdamse Wmo- en woonbeleid? Stuurt u dan een e-mail naar Jurriaan Limburg via j.limburg@clientenbelangamsterdam.nl.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel