Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

6 juli 2017

Ondertekening Ontwikkelagenda voor herstel en participatie

Woensdagmiddag 31 mei vond de ondertekening plaats van de ‘Amsterdamse Ontwikkelagenda herstel en participatie 2017-2022’. De ondertekenaars, waaronder Cliëntenbelang Amsterdam, spraken hiermee de wil uit om tot 30% meer herstel en participatie te komen voor psychisch kwetsbare Amsterdammers. Een andere kijk op zorg en de organisatie hiervan. Dat is waar de Amsterdamse Ontwikkelagenda voor staat. De eerstvolgende stap wordt het omzetten van de Ontwikkelagenda naar concrete acties.

 

Knelpunten

De opstellers van de Ontwikkelagenda beschrijven diverse knelpunten, waaronder:

  • Er zijn steeds minder bedden beschikbaar in GGz-instellingen. Maar de voortvarende afbouw van interne opvang liep niet gelijk met de opbouw van alternatieven in de wijk.
  • Er zijn te weinig voorzieningen voor mensen die een terugval hebben.
  • Er zijn onvoldoende mogelijkheden voor onmiddellijke opname; de crisisketen lijkt structureel overbelast te zijn.
  • Ook zijn er voor kwetsbare mensen nog onvoldoende woningen of alternatieve woonvormen.

 

Persoonsgerichte aanpak

De betrokken partijen gaan de komende 5 jaar inzetten op een persoonsgerichte aanpak. Ze gaan uit van de vraag van de individuele cliënt en zijn naasten. De behoefte aan behandeling en ondersteuning varieert immers per persoon, en ook per moment, situatie en levensgebied. Dit vraagt een andere manier van samenwerking tussen betrokken instanties.

 

Verhalen blijven delen

In de Amsterdamse Ontwikkelagenda zijn de levensverhalen opgetekend van diverse ervaringsdeskundigen. Jacobine Geel (voorzitter van GGz Nederland) deed een nadrukkelijke oproep om vooral de verhalen, de leefwereld van mensen om wie het gaat, te blijven delen.

 

"Sander is 45 jaar en vader van twee jonge kinderen. Hij runde met zijn vriendin een winkel in de binnenstad. In 2015 zette zijn vriendin hem op straat. Vorig jaar zat hij in de Detox vanwege zijn cannabisverslaving. Hij heeft begeleiding vanuit de Jellinek en een postadres bij de Cliënt Service Desk. “Zolang ik geen huis en geen baan heb, herstel ik niet. Dat is gewoon niet te doen. Ik word er moedeloos van. Steeds weer van kamertje naar zoldertje. Ik ben inmiddels 24 keer verhuisd.”

 

Partijen Amsterdamse Ontwikkelagenda.jpg

De ondertekenaars v.l.n.r.: Reinier Schippers (voorzitter Groot MO/GGz Overleg), Ad Warnar (directeur Cliëntenbelang Amsterdam), Bert van Raalte (voorzitter Ypsilon Amsterdam), Dick Veluwenkamp (lid RvB Cordaan), Lara Stavenuiter (psychiater Centrum de Brouwerij), Hans Wijnands (directeur de Regenbooggroep), Erik Veenhof (voorzitter HKA/werkgroep GGz), Else de Wit (voorzitter Directeurenoverleg MaDi/MEE van SOMOSA), Leen Goemans (senior manager inkoop Zilveren Kruis, opdrachtgever), Marcel Mucek (directeur GGz/VGZ), Karin Boudewijns (plv. manager afdeling Zorg gemeente Amsterdam, opdrachtgever), Elsbeth de Ruijter (voorzitter RvB GGz InGeest), Ed Bosma (algemeen directeur Leger des Heils), Nadira Rambocus (secretaris Tasforce), Clemens Blaas (bestuurder HVO-Querido), Jan Woldman (adjunct-directeur publieke gezondheid GGD Amsterdam), Leen van Leersum (voorzitter Taskforce), Carlos Lowijs (namens Bart van Velde, directeur Volksbond Amsterdam/Streetcornerwork) en Mirjam Kohinor (namens Pien van Langen, directeur 1e Lijn Amsterdam).

 

 

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel