Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 maart 2023

Omgevingswet gaat op 1 januari 2024 in

De langverwachte, maar steeds uitgestelde Omgevingswet komt er nu echt aan. Na eerdere parlementaire aarzelingen heeft de Eerste Kamer onlangs ingestemd met de ingangsdatum op 1 januari 2024. De wet moet vele oudere wetten voor de leefomgeving bundelen en regels vereenvoudigen. Deze hebben betrekking op bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Deze nieuwe wet vervangt het huidige Bouwbesluit.

 

Naast de samenhang tussen verschillende domeinen moet de wet gemeenten de ruimte geven voor maatwerk door participatie van inwoners bij plannen en uitvoering. Inwoners maar ook ondernemers en overheden zelf zullen via een digitaal omgevingsloket alle relevante informatie kunnen vinden.

 

Draagvlak vergroten

Over waar wel of niet gebouwd mag worden en hoe een vergunning kan worden aangevraagd. En spreekt men van burgerparticipatie “in een vroeg stadium”. Dat betekent het betrekken van partijen bij het besluitvormingsproces voordat de formele besluitvormingsprocedure begint om zo niet alleen de kwaliteit van plannen te vergroten, maar ook het draagvlak. 

 

Er is ook veel kritiek op deze nieuwe wet waardoor invoering verscheidene keren is vertraagd. Zo zouden toezichthouders - zoals rechters - mede vanwege personeelstekorten uitvoering ervan in de weg staan. Omdat wij groepen ondersteunen bij het beïnvloeden van plannen rond de leefomgeving in de stadsdelen Noord, Oost, Nieuw-West en Zuid-Oost is het aanleiding om burgerparticipatie heel serieus te nemen.

 

Bouwstenenboek

En kunnen we met inwoners en belangenpartijen invloed uitoefenen op bijvoorbeeld de toegankelijkheid van gebouwen en voorzieningen en de samenwerking met zorg- en welzijnspartijen. Onze inzichten zijn mede verwerkt in het Bouwstenenboek dat wij de gemeente en zorgpartijen hebben opgesteld. 

 

Dit boek biedt handvatten om de Amsterdammer met een ondersteuningsvraag een veilige, inclusieve en overzichtelijke woonomgeving te bieden, de nodige zorg- en welzijnsvoorzieningen inbegrepen. Deze uitgangspunten zullen ook onderdeel worden van de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting.

 

Passend en betaalbaar

Deze aanpak moet mensen binnen en buiten de stad aan een passende en betaalbare woning helpen. De relatie met zorg en welzijn en dus de omgeving is een voorbeeld van hoe de omgevingswet een gemeentelijke implementatie krijgt. Wij zullen met onze ervaringsdeskundigen invloed blijven uitoefenen op dit beleid en de uitvoering ervan.

 

Want nieuwe wetgeving mag volgens het VN verdrag Handicap geen achteruitgang van de positie van mensen met een beperking betekenen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel