25 juni 2020
Nieuwe voorzitter Wmo-adviesraad zoekt gedreven leden
De nieuwe voorzitter van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Jozef Badal volgde met ingang van 7 mei Ellen van den Bogert op. Haar zesjarige termijn als lid van de adviesraad liep ten einde. De adviesraad krijgt beleidsmatige en secretariële ondersteuning van Cliëntenbelang Amsterdam. Daarom laten we graag de nieuwe en de oude voorzitter aan het woord.
Ellen van den Bogert en Jozef Badal zijn gepokt en gemazeld als bestuurder. Om maar wat te noemen: Ellen is actief bij Agefriendly City Buitenveldert, en Jozef zit in het bestuur van de Stichting Secretariaat Surinaamse Missie.
Beiden zijn ze duo-raadslid geweest in hun eigen stadsdeel (Zuid en Zuidoost). Ellen: “Het advieswerk kostte me best wat tijd. Je bent er zo een dag per week mee bezig. Er zitten dan ook heel gemotiveerde mensen in de raad.”
Jozef: “Mensen die betrokken zijn en van een uitdaging houden, zijn van harte welkom om lid te worden! We zijn nu dringend opzoek naar een secretaris.”
Concrete vragen, concrete antwoorden
De Wmo-Adviesraad is ingesteld door de gemeente om adviezen te geven over het Wmo-beleid. Ellen: “We denken vanuit Amsterdammers die afhankelijk zijn van Wmo-beleid. Als beleid volgens ons negatief zal uitwerken in de praktijk, trekken we aan de bel.
We stellen concrete vragen, waardoor ambtenaren uitgedaagd worden om met concrete antwoorden te komen. In ons laatste (ongevraagde) advies over 'Thuiszorg in coronatijd' hebben we maar liefst 11 vragen opgenomen, waarop we overigens nog niet overal antwoord hebben.”
Verschil Wmo-adviesraad en Cliëntenbelang Amsterdam
Net als de adviesraad adviseert ook Cliëntenbelang Amsterdam de gemeente over Wmo-beleid. Levert dat niet twee vergelijkbare documenten op? “Nee dat is niet zo”, zegt Jozef, “omdat de uitgangspunten anders zijn. De gemeente verwacht van ons een advies dat in lijn is met het voorgestelde gemeentelijk beleid.
Cliëntenbelang denkt als belangenbehartiger meer proactief vanuit de belangen van haar achterban.” Ellen vult aan: “Cliëntenbelang is een professionele organisatie, en heeft bovendien een grotere rol dan wij. Zij denken bijvoorbeeld ook mee over beleid, zoals nu over de nieuwe buurtteams. Dat doen wij niet, omdat onafhankelijk adviseren over de gevolgen van beleid daardoor moeilijk kan worden.”
Gedreven mensen
Jozef staat voor de taak om de Wmo-Adviesraad weer wat krachtiger neer te zetten samen met de nieuwe leden. “Nieuwe gedreven mensen inbrengen is nu de uitdaging. Want ik wil wel iets goeds neerzetten. We moeten scherp blijven.” Volgend jaar starten de buurtteams, die integraal gaan werken.
Jozef: “Onze adviezen zullen daarom ook integraler moeten zijn, wat een meer intensieve samenwerking vraagt met andere adviesraden, zoals de Participatieraad, het Jeugdplatform Amsterdam en het Platform Mantelzorg Amsterdam. Wellicht gaat de gemeente de huidige adviesraden samenvoegen in één raad, zoals in Rotterdam gebeurd is. Het maakt mij niet uit welk besluit de gemeente hierover neemt. Het gaat erom dat de adviesfunctie goed geborgd is.”
“Kan die zin anders?”
Ellen is blij met wat er bereikt is de afgelopen jaren: “Ik merk dat ambtenaren zich meer bewust zijn dat het gaat om Amsterdammers die afhankelijk zijn. Mensen die getroffen worden door beleid. Ambtenaren staan nu meer open voor wat hun beleid betekent voor mensen.
Toen ik begon bij de adviesraad waren de teksten van de ambtenaren, maar ook die van ons, veel wolliger. Maar we vragen nog steeds wel eens: "Kan die zin anders, zodat Amsterdammers die dit lezen zich ook aangesproken voelen?”
Stedelijke Wmo-Adviesraad
De Stedelijke Wmo-Adviesraad is een adviesorgaan op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning die door de gemeente is ingesteld. Leden van de adviesraad komen zoveel mogelijk uit verschillende stadsdelen. En hebben een groot netwerk waarop ze kunnen terugvallen.
Heeft u interesse om lid te worden? Stuur dan een e-mail of bel met Jozef Badal op 06 30 65 55 99.
De adviesraad zoekt op dit moment met spoed een secretaris.