28 augustus 2017
Nieuw beleid voor gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken
De regels voor gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken zijn tot nu toe per stadsdeel verschillend. Maar binnenkort gelden voor de hele stad gelden dezelfde regels. Goed nieuws: de meeste van onze op- en aanmerkingen worden overgenomen in de conceptregels die de gemeente met ons besproken heeft.
De gemeente wil onnodige kosten voor de gebruiker zoveel mogelijk voorkomen. Iemand die een nieuwe aangepaste auto heeft, hoeft bijvoorbeeld niet meer de volledige aanvraagkosten te betalen als alleen het onderbordje met het kenteken moet worden vervangen.
Verruiming mogelijkheden passagiers
In de praktijk komt het vaak voor dat een gehandicaptenparkeerplaats wordt aangevraagd vanwege de aangepaste auto voor een partner of kind met een beperking, passagiers dus. Voor passagiers met een beperking gold voorheen een uitzonderingspositie. Hun aanvraag ging via een andere procedure, en werd strenger beoordeeld. In het nieuwe beleid is dat niet meer zo.
Belanghebbende betrekken bij de aanleg van de parkeerplaats
Vaak is de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats maatwerk: ons voorstel om hierover met de aanvrager in overleg te gaan is overgenomen. Wat nog niet is overgenomen zijn betere richtlijnen voor de aanleg van de parkeerplaats, zoals een duidelijke markering op de straat. In de regels staan ook nog geen criteria over afstand, inrichting en afmetingen van de parkeerplaats, zoals bijvoorbeeld dat de plek binnen 100 meter van de woning moet zijn.
Eenvoudig ‘meeverhuizen’ van de parkeerplek
Tot nu toe moest je, als je ging verhuizen van het ene naar het andere stadsdeel, een nieuwe plek aanvragen en de oude opzeggen. Dat hoeft straks niet meer, er wordt gewerkt aan een vereenvoudigde procedure.
Duidelijkheid over parkeren op straat
Het algemene parkeerbeleid is erop gericht dat als er een parkeergarage bij een woongebouw is, mensen niet in aanmerking komen voor een parkeerplaats op straat. Maar dan moet de parkeergarage wel toegankelijk en bruikbaar zijn. Dat wordt nu in de behandeling van de aanvraag meegenomen. In autoluwe gebieden mochten voorheen geen gehandicaptenparkeerplaatsen op straat zijn. In het nieuwe beleid zijn uitzonderingen op die regel mogelijk.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Weggeman (beleidsmedewerker Toegankelijkheid en Mobiliteit) op (020) 75 25 151 of via b.weggeman@clientenbelangamsterdam.nl