28 augustus 2017
Nico de Louw, voorzitter klankbordgroep 'Personen met verward gedrag'
“Het eerste waar iedereen aan denkt zijn mensen die je in de stad tegenkomt en die heftig het woord voeren.” Dit vertelt Nico de Louw als hem wordt gevraagd wie ‘verwarde personen’ zijn. “Maar het gaat over veel meer”. Nico is voorzitter van de net opgerichte klankbordgroep Personen met verward gedrag.
Nico ziet dat er een grote maatschappelijke stigmatisering is van deze aandachtsgroep, wat het niet makkelijk maakt om voortgang te boeken. “De verhalen van de mensen zijn daarom de grondslag voor ons. Er zijn nog gaten in kennis, maar ook in ervaring. Wij willen deze gaan dichten.”
Verbetering door ervaring
Nico heeft zelf ervaring met de Geestelijke Gezondheidszorg: “Als student werd ik tot twee maal toe overvallen door een psychose. Hierdoor belandde ik bij Paviljoen III en later Endegeest (nu GGz Rivierduinen in Oegstgeest). Die ervaringen, op zaal, in de isoleer en bij de aanpak van de zorg grepen mij aan. Ik wilde mij daardoor gaan inzetten voor de verbetering van de geestelijke gezondheidszorg.”
Van Zuid-Oost naar belangenbehartiger
Hij begon als beleidsmedewerker in Amsterdam Zuid-Oost en werkte later als coördinator mee aan de opzet van zorg waarop bewoners invloed konden hebben. Dat hij een belangenbehartiger is, loopt als een rode lijn door zijn carrière. Zo zat hij bij de directie Patiëntenbeleid voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en was hij coördinator van het Werkverband Organisaties van Chronisch Zieken. Zijn brede ervaring en kennis maakt hem een belangrijke schakel in de klankbordgroep.
‘De boer op’
De klankbordgroep zal gevraagd en ongevraagd advies geven aan de gemeente. “Om meer helderheid over het onderwerp te krijgen gaan we de boer op”, zo zegt Nico. “We gaan verhalen, goede voorbeelden, inzichten en bevindingen inventariseren vanuit onze invalshoek. We zullen onze kennis in een aantal sessies overdragen aan het team van de gemeente.”
De eerste bijeenkomst op 9 juni jl. was een mooie start. Nico: “We nodigen iedereen uit om mee te denken, verbeterpunten aan te geven of op een andere manier mee te doen.”
Meer informatie
U kunt ook contact opnemen met onze projectmedewerker Esther Kok op (020) 75 25 154 of via e.kok@clientenbelangamsterdam.nl.