20 maart 2023
Met kunstmatige intelligentie en kunstwerken contact buurt bevorderen.
Het stadsdorp Vondel/Helmersbuurt in Amsterdam - West is met verschillende organisaties het buurtproject 'It takes a village to grow old' gestart. In het Nederlands vertaald: Er is een dorp voor nodig om oud te worden. Doel van het project is om met kunstmatige intelligentie en kunstwerken op straat het contact tussen bewoners in de buurt te versterken. Om zo bij te dragen aan een buurt, waarin iedereen zich prettig en veilig voelt. Vooral ouderen met ouderdomsproblemen, zoals dementie. Wij zijn een van de deelnemers aan het project, dat uitgevoerd wordt met geld van ZonMw.
Gemiddeld 1 op de 5 mensen zal dementie krijgen. Veel ouderen kunnen niet meer naar een instelling en zijn een vast onderdeel van de buurt; ze moeten zich dan wel thuis voelen. Daarvoor is het belangrijk elkaar in de wijk te leren kennen.
Dat kan door mensen regelmatig tegen te komen. Bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van de hond, de boodschappen doen of een kleine wandeling op het pleintje. Als je elkaar vaker ziet, herken je elkaar als buurtgenoten.
(Tekst loopt door na de afbeelding. Klik op de afbeelding om het PDF-bestand te openen.)
Kunst
Ook een kunstwerk kan mensen uit de buurt aantrekken én dienen als een herkenbare plek die mensen kan helpen om hun route te onthouden. Malène Duijst heeft als beleidsmedewerker het stadsdeel West onder haar hoede en legt vooral nadruk op het betrekken van de Buurtteams en de ambtenaren 'Sociaal Domein'. Zij wil buurtbewoners bereiken die bijvoorbeeld niet in stadsdorpen actief zijn en niet zo snel weten hoe ze iets kunnen veranderen.
In gesprek met elkaar
Op 11 mei gaat zij met een buurtwerker in Huis van de Buurt De Klinker en voorzitter van het Platform Mantelzorg Amsterdam Jentiena Clement met een groep ouderen in gesprek over wat zij belangrijk vinden in de buurt om zich daar thuis te voelen. Vinden ze het leuk als er een plek komt met kunst en wat vinden zij dan belangrijk? Daarnaast zal zij nog een aantal andere ideeën met hen bespreken. De uitkomsten zal Malène bespreken met de andere deelnemers aan het project.
Beleid voor de langere termijn
Later dit jaar staat ook een gesprek met de ambtenaar Sociaal Domein op het programma. Doel is om samen te kijken naar het beleid op langere termijn voor oudere mensen in West, waarvan een groot deel daar echt wil blijven wonen, zo lang dat kan.
Daarvoor zouden er bijvoorbeeld meer aanleunwoningen in de buurt moeten komen. Woonservicewijken zijn ook meer dan ooit hard nodig om buurten geschikt te maken en te houden voor oudere mensen die thuis blijven wonen. Na het sluiten van verschillende verpleeghuizen moeten er natuurlijk wel goede voorzieningen zijn om een goed leven te leiden.