Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

20 oktober 2017

In Memoriam: Micha van den Dool

Micha den Dool oktober 2017.jpgWe ontvingen het droevige nieuws dat Micha van den Dool op 14 oktober is overleden. Micha heeft zich jarenlang voor Cliëntenbelang Amsterdam en daarvoor Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam ingezet.

 

Hij reageerde op een oproep voor vrijwilligers die zich voor de belangen van mensen met een beperking wilden inzetten. Uit het kennismakingsgesprek bleek zijn interesse vooral naar mobiliteit uit te gaan. Op dat moment waren we net op zoek naar een ervaringsdeskundige vrijwilliger voor de Reizigersadviesraad, het adviesorgaan dat de vervoerregio en de vervoerders adviseert over alles wat met het openbaar vervoer aangaat. Een pioniersfunctie die hem op het lijf geschreven was.

 

Hij was een fervent gebruiker van het openbaar vervoer. Ook al was het openbaar vervoer toen hij begon lang niet zo toegankelijk als het nu is, toch maakte hij er zo veel mogelijk gewoon gebruik van. Mede door Micha’s inspanning werden er steeds meer eisen aan de toegankelijkheid ervan gesteld. Hij hield zich ook graag bezig met andere vraagstukken in de Reizigersadviesraad.

 

Micha rekende er dan ook terecht op dat hij gewoon meegenomen werd in de bus en de tram. Daarin was hij resoluut. Maar dat bleek nog geen vanzelfsprekendheid. Na lang praten met het GVB en de Vervoersregio startte het project 'Met Makke en Gemak in Mokum'. Trambestuurders, tramconducteurs en buschauffeurs kregen in het onderdeel 'klantvriendelijkheid' ook een training van ervaringsdeskundigen met een beperking. Ook hier heeft Micha zich hier actief voor ingezet.

 

Daarnaast blijft goed aanvullend openbaar vervoer belangrijk. In onze werkgroep die met de gemeente en de vervoerders praat heeft Micha onder andere gehamerd op goed, comfortabel en veilig materieel. Bij één van de nieuwe vervoerders is die boodschap overgekomen, al heeft Micha dat niet meer mogen meemaken.

 

We hebben Micha leren kennen als een optimist en tegelijk een realist. Iemand die erg direct en duidelijk kon zijn, maar tegelijk heel warm, belangstellend naar anderen en zorgzaam en behulpzaam voor mensen in zijn directe omgeving.

 

Zijn positivisme kon hij ook goed kwijt in de Visitatiecommissie van de Amsterdamse Pluim, de jaarlijkse prijs voor sportorganisaties die zich inzetten voor sportaanbod voor mensen met een beperking.

 

Het moet een enorme vrijheid en gevoel van gelijkwaardigheid hebben gegeven: je rijbewijs halen en een auto - met de nodige aanpassingen - aanschaffen. Naar de Autorai gaan en de verkopers zover krijgen dat je de stoere stationcars van de dure merken even mag uitproberen, daar waar anderen zich er alleen maar achter de hekjes achter vergapen. En er natuurlijk niet bijzeggen dat je uiteindelijk alleen budget voor een tweedehands exemplaar hebt. Die bravoure had Micha ook. Met die stoere auto heeft hij vele andere vrijwilligers en mensen uit zijn omgeving rondgereden.


Een levensgenieter met enorme veerkracht, ook als zijn lijf het af liet weten of als het niet lukte om sommige ambities waar te maken. Zo vertelde hij heel nuchter op de laatste bijeenkomst over het Manifest voor Inclusie dat hij bij een sollicitatie op zijn CV zijn beperking had vermeld en niet uitgenodigd werd. Na een tijdje probeerde hij het nog eens, nu zonder er iets over te zeggen, en werd hij wel uitgenodigd. We hebben die quote opgenomen in het manifest.

 

We wisten toen nog niet dat dit de laatste bijeenkomst zou zijn waar Micha bij zou zijn. Hij had wel verteld dat het niet zo goed met hem ging, maar hij straalde levenslust uit en had weer zin om dingen op te pakken. Helaas mocht het niet zo zijn. We zullen Micha missen, maar wel met mooie, waardevolle herinneringen.

 

We wensen zijn vriendin en zijn familie veel sterkte toe.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel