Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

18 mei 2023

In Memoriam Jan Troost

Op 16 mei jl. overleed Jan Troost in zijn woonplaats Wijchen, nadat ruim een half jaar geleden slokdarmkanker bij hem was geconstateerd. Hij was een vurig pleitbezorger voor de rechten van mensen met een beperking en ook voor ons een waardevolle partner.

 

Jan kwam 65 jaar geleden ter wereld en zat zijn hele leven in een rolstoel als gevolg van de aandoening osteogenesis imperfecta (brozebottenziekte). Vanuit dat gegeven bemoeide hij zich al op 14-jarige leeftijd met de toegankelijkheid van cultureel centrum Lindenberg in Nijmegen; de actievoerder in hem was geboren.

 

Na een HBO-opleiding Maatschappelijk Werk en wederom een actie bij het cultureel centrum de Lindenberg werd hij een voorvechter van gelijke toegang, gelijke rechten en inclusie van mensen met een beperking. Van 1996 tot 2005 was hij voorzitter van de Landelijke Gehandicaptenraad en opvolger de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad (CG-Raad), die later is opgegaan in Ieder(in).

 

Naast zijn formele functie bij de Gehandicaptenraad was hij actief in tal van stichtingen en initiatieven die ook op ludieke en theatrale wijze aandacht vroegen voor de belangen van mensen met een beperking.

 

Voor ons heeft Jan diverse bijeenkomsten begeleid, vooral in de Week van de Toegankelijkheid wanneer in Pakhuis De Zwijger de voortgang van de Amsterdamse Inclusie Agenda werd besproken in 'Talk of the town: Stad zonder Grenzen'. Tussendoor bevroeg hij de afwezigheid van de algemene gehandicaptenparkeerplaats bij De Zwijger; hij liet de kans niet voorbij gaan om weer in actie te komen.

 

Via Salto had hij een paar jaar zijn eigen TV-kanaal: ‘Aparticipatie TV’. Om in de regieruimte te kunnen komen, moesten de wielen van zijn rolstoel eraf, zo smal was het deurtje; hij liet zich door dit soort obstakels niet belemmeren. Samen met ons maakt hij in het voorjaar van 2021 de korte documentaire 'Dromen over Wonen', waarin diverse Amsterdammers spraken over hun woonsituatie en wat ze daarin graag veranderd zouden zien.

 

(Tekst loopt door na de foto)

Jan Troost op bezoek bij Martin van Rijn mei 2021.jpg

Foto: Jan Troost op bezoek bij Martin van Rijn (voorzitter van Aedes, vereniging van woningcorporaties) voor het interview voor de documentaire 'Dromen over Wonen' (mei 2021).

 

Deze documentaire was te zien tijdens ons evenement over wonen in juni 2021, waarbij ook de toenmalige wethouder Wonen en vertegenwoordigers van corporaties en belangengroepen aanwezig waren. Het was de opmaat voor ons om het inclusief ontwikkelen van woningen en voorzieningen nog

nadrukkelijker op de agenda te krijgen.

 

Nadat zijn einde in zicht kwam organiseerde Jan een ‘Prematorium Party’, een uitvaart waarbij hij nog zelf aanwezig kon zijn om op eigen wijze afscheid te kunnen nemen van al zijn dierbaren en medestrijders. Vlak voor zijn overlijden bracht hij ook nog een bezoek aan de Tweede Kamer om voor de laatste keer bekenden in de politiek te spreken.

 

Hij waarschuwde hen: “Als ze [met mijn boodschap] niets doen, kom ik hier na mijn overlijden spoken. ” We bewonderen zijn tomeloze inzet, vasthoudendheid en creativiteit om het belang en de rechten van mensen met een beperking op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen en te houden. Daarvoor zijn wij hem zeer erkentelijk. We gaan hem, zijn persoonlijkheid, vele kwaliteiten waaronder zijn humor, ongelofelijk missen.

 

We wensen de familie en naasten van Jan veel sterkte toe met dit enorme verlies.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel