Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

17 februari 2020

Meedenken en zorgen over buurtteams

De voorbereidingen voor de nieuw op te richten buurtteams zijn in volle gang. Begin 2021 zullen de eerste buurtteams beginnen. De gemeente wil dat Amsterdammers dan voor elke zorg- of ondersteuningsvraag op 1 locatie in hun eigen buurt terecht kunnen. Cliëntenbelang Amsterdam staat achter de wens om cliënten met hulpvragen beter te helpen. We zitten in de Klankbordgroep Buurtteams van de gemeente om mee te denken. Tegelijkertijd uiten we ook onze zorgen.

 

De wijkzorgnetwerken regelen nu nog zorg en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in de wijk. Deze gaan straks op in zogeheten buurtteams. De gemeente wil daarmee de samenwerking tussen de verschillende organisaties verbeteren.

 

Ingrijpende reorganisatie

Directeur van Cliëntenbelang Amsterdam Deborah Lauria stelt: “Deze reorganisatie is een keuze van de gemeente en is heel ingrijpend. Het is nog maar 5 jaar na de decentralisatie. Wij hadden op dit moment liever een verbetering het bestaande systeem met wijkzorgnetwerken gezien. Desondanks denken we natuurlijk hard mee.”

 

4 randvoorwaarden staan centraal

Voor ons staan bij deze ingrijpende verandering 4 randvoorwaarden centraal:

 

  • Zorg moet gewoon doorgaan

We hebben de gemeente gevraagd om echt heel erg zorgvuldig te zijn bij het overgaan van de wijkzorgnetwerken naar de buurtteams. De ondersteuning aan bestaande cliënten moet gewoon doorgaan. Dit betekent onder andere dat er extra geld nodig zal zijn om Amsterdammers niet in de kou te laten staan.

 

  • De gebouwen moeten toegankelijk zijn

Een bezoek aan een buurtteam moet voor iedereen mogelijk zijn. Ze moeten zich daarom bevinden in gebouwen met meerdere functies, waar Amsterdammers met verschillende vragen en behoeften terecht kunnen. De locaties moeten daarnaast toegankelijk en goed bereikbaar zijn. Dit moet de gemeente heel duidelijk vastleggen.  

 

Eerder bij het inrichten van de stadsloketten is helaas het nodige misgegaan. Met als gevolg dat sommige locaties moeilijk te bereiken zijn vanaf haltes van het Openbaar Vervoer of dat het Aanvullend Openbaar Vervoer er geen bezoekers kan afzetten.

 

  • Zelf kiezen voor een buurtteam

Amsterdammers moeten zelf kunnen naar welk buurtteam ze gaan, al dan niet in hun eigen buurt. Als je vertrouwde zorgverlener in een ander buurtteam komt te werken, moet je daarheen kunnen gaan. Of als je liever naar een buurtteam gaat dat dichter bij je werk of school is. Net zoals mensen bijvoorbeeld kunnen blijven kiezen naar welke locatie voor de dagbesteding ze gaan.

 

  • Gemeente moet kwaliteit goed meten

We vinden dat de huidige kwaliteitsonderzoeken van de gemeente nog niet genoeg op de klant zijn gericht. Het liefst zien we dat een onafhankelijke organisatie de onderzoeken uitvoert. Die cliënten bijvoorbeeld ook vraagt wat hun eisen zouden zijn voor het meten van de kwaliteit van de dienstverlening.

 

Betrokkenheid bij oprichten buurtteams

Deborah Lauria zit nu in de Klankbordgroep Buurtteams. Afgelopen jaar hebben we met 10 vertegenwoordigers vanuit onze vereniging deelgenomen aan een driedaagse bijeenkomst over de buurtteams, samen met 100 vertegenwoordigers van andere relevante organisaties in de stad.

 

In december hebben we over het Hoofdlijnenbesluit van de gemeente over de buurtteams gereageerd. Veel van inhoudelijke bijdrage is weer terug te lezen in het Uitvoeringsbesluit. De Raadscommissie Zorg, Jeugdzorg en Sport zal dit besluit naar verwachting op 27 februari bespreken. In maart verwachten we een besluit van de gemeenteraad.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel


Wat zijn buurtteams?

Buurtteams vervangen de huidige wijkzorgnetwerken en Samen DOEN-teams van de gemeente. Kinderen en gezinnen kunnen nu al terecht bij de Ouder- en Kindteams. Dat blijft zo. Elk gebied van Amsterdam heeft straks minstens één Ouder- en Kindteam en meerdere buurtteams.

 

Per stadsdeel komt er één organisatie die verantwoordelijk is voor de buurtteams in dat stadsdeel. De ondersteuning van de buurtteams richt zich op zorg, wonen, inkomen, schulden en veiligheid. Lees meer over de buurtteams op de website van de gemeente Amsterdam.