26 mei 2021
Mannen vertellen over hun kwetsbaarheid
Op 11 mei vond de TEDxAmsterdam Salon 'Mannen van Goud' plaats. Dit keer hebben we samengewerkt met de Stichting Gouden Mannen. Vanuit hun programma wil de stichting mannen van boven de 50 jaar - veelal met een migratie-achtergrond - die zich geïsoleerd voelen, weer bij de maatschappij betrekken.
Farid vond zichzelf terug
Farid Nasseri was de eerste spreker. De vriendelijke Farid is 60 jaar en is 14 jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland gekomen. Zijn leven daar was fijn, hij had een goede baan als adviseur bij de belastingdienst.
Maar hij heeft ook dingen gezien die hij nooit zal vergeten, zoals bijvoorbeeld de armoede en de kinderen die op straat leven. Door allerlei moeilijke omstandigheden moest hij emigreren.
Eenmaal in Amsterdam kwam hij hij helaas in de Bijstand terecht. Hierdoor miste hij een doel in zijn leven en had weinig vertrouwen in wat de toekomst hem zou brengen.
Bij de Gouden Mannen wilde hij in eerste instantie vooral zijn taal- en computervaardigheden verbeteren, maar inmiddels heeft hij ‘zichzelf teruggevonden’. Door in een groep mannen met allerlei achtergronden en verschillende verhalen toch overeenkomsten te zoeken.
Khalid zoekt verbinding
De tweede spreker was Khalid. Hij groeide op in Soedan, waar destijds een burgeroorlog woedde. Hij maakte daar de meest vreselijke dingen mee en verhuisde naar Roemenië. Toen nog ten tijde van het communistische regime van dictator Ceausescu.
Khalid vraagt zich geregeld af waarom mensen in Nederland telkens een nieuwe groep willen vormen. Het lijkt soms alsof zij voor elk ander standpunt een nieuwe politieke partij willen opzetten. Waarom scheiden mensen zich liever af, dan dat zij onderling verbinding zoeken?
Khalid sloot zijn verhaal deze avond af et: “De mensheid is als een mooie appelboom, met verschillende takken en groeirichtingen. Soms met een zoete appel en soms met een zure, maar ze zijn allemaal onderdeel van dezelfde boom.”
Nagesprek
In het nagesprek sprak Barbera Olthof (StigMag) met Farid en Khalid, Fleur en Eric van Gouden Mannen en Esther Kok van Thrive Amsterdam. Dat was een mooi en soms heel persoonlijk gesprek over Gouden Mannen en mentale gezondheid.
Over openheid over je eigen kwetsbaarheden, zowel als deelnemer, als man en als beroepskracht. Een een gesprek over de kracht van een groep mensen die open hun verhalen met elkaar delen en hoe achtergrond en verschillen dan niet meer uitmaken.
Stichting Gouden Mannen
Het programma ‘Gouden Mannen' is er op gericht om de zelfredzaamheid en de persoonlijke effectiviteit van kwetsbare mannen te vergroten. Door het opstellen van een Persoonlijk Plan, het bieden van begeleiding en het verzorgen van diverse cursussen krijgen kwetsbare mannen meer zelfregie en grip op hun eigen leven.