9 februari 2023
Manifest ‘Aanpak wachtlijsten Hulp bij het Huishouden’
Naar aanleiding van de zorgelijke situatie die is ontstaan, hebben we de gemeente opgeroepen om een Taskforce op te richten en een actieplan te maken voor de aanpak van de lange wachtlijsten voor Hulp bij het Huishouden (HbH). Deze boodschap staat centraal in het manifest dat we op 8 februari hebben aangeboden aan de wethouder Zorg Shula Rijxman en de raadsleden tijdens de Raadscommissie Onderwijs, Zorg en Armoedebestrijding.
Samen met de Buurtteams, zorgaanbieders, casemanagers dementie, praktijkondersteuners, cliëntenraden en andere professionals hebben wij in beeld gebracht wat de belangrijkste problemen zijn rondom de huishoudelijke zorg in Amsterdam. Alle partijen hebben gezamenlijk kansen en mogelijke oplossingen verkend. Deze uitkomsten zijn verwerkt in ons manifest 'Aanpak wachtlijsten HbH' met concrete aanbevelingen voor de gemeente Amsterdam.
Vervuiling en verwaarlozing
De gemeente Amsterdam heeft de verplichting haar burgers in staat te stellen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Hulp bij het Huishouden is daarvoor essentieel. Door de lange wachtlijsten van ruim 1,5 jaar kunnen mensen die huishoudelijke zorg nodig hebben echter nergens terecht. Buurteams zien schrijnende gevallen van vervuiling en verwaarlozing en mantelzorgers raken overbelast.
Het is hoog tijd om de lange wachtlijsten bij Hulp bij het Huishouden aan te pakken. Dit vraagt om andere beleidsmatige, politieke en financiële keuzes, waarin het belang van kwetsbare Amsterdammers voorop staat. In het manifest presenteren we een reeks aanbevelingen die alle partijen samen verder kunnen uitwerken.
Zorg bijvoorbeeld voor één centrale wachtlijst en pak als gemeente de regie; schakel waar nodig tijdelijk commerciële schoonmaakbedrijven in; investeer nóg meer in de werving en waardering van thuiszorgmedewerkers en verruim de urgentiecriteria.
Positief ontvangen
De raadsleden waren positief over het manifest. Wethouder Rijxman heeft toegezegd een werkgroep te zullen vormen met alle partijen en dit voorjaar met een actieplan te komen. Wij zijn heel blij met dit resultaat! Dit is nog maar het begin. Wij blijven actief aandacht vragen voor de gevolgen van de lange wachtlijsten voor hulpbehoevende Amsterdammers.
Op de foto: onze beleidsmedewerker Wmo Dessie Lividikou en wethouder Zorg Shula Rijxman.