Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

18 december 2018

Maculavereniging lid geworden van Cliëntenbelang Amsterdam

De Maculavereniging draait al zo’n 4 jaar mee in onze werkgroep Toegankelijkheid. De netvliesaandoening Maculadegeneratie is de belangrijkste vorm van slechtziendheid in de Westerse wereld. De vereniging besloot onlangs om lid te worden van onze vereniging. Berry den Brinker is lid van de Maculavereniging en vertelt meer over de achtergrond rond dit besluit. 

 

Berry den Brinker Den Brinker: “De voorloper van onze vereniging is al in 1992 opgericht met als primair doel lotgenotencontact. Het accent is langzamerhand verschoven naar zelfredzaamheid. Niet alleen treuren om onze aandoening, maar onze belangen behartigen zodat we er beter mee kunnen leven. Dat is de directe aanleiding geweest om lid te worden van Cliëntenbelang Amsterdam, ook een belangenbehartiger.”

 

Typische problemen van slechtzienden

In de werkgroep Toegankelijkheid werkt de Maculavereniging onder andere samen met de Oogvereniging waarmee op sommige punten overlap is. Denk bijvoorbeeld aan de digitale toegankelijkheid van websites. Den Brinker:Nu we lid zijn van Cliëntenbelang kunnen we nog beter aandacht vragen voor de typische problemen van slechtzienden in de openbare ruimte. Deze problemen zijn vaak anders dan die van blinde mensen.”

 

Gezien worden

Den Brinker is blij met het lidmaatschap van Cliëntenbelang: “We hebben de indruk dat we steeds beter gezien worden, na veel jaren worstelen. Zo heeft de gemeente Amsterdam ons zelfs onlangs betrokken bij een project om fietspaden beter in te richten zodat ze toegankelijker worden voor slechtzienden. Ook gaan we meedoen in het project OV-Coach om het openbaar vervoer in Amsterdam aantrekkelijker te maken voor mensen met een beperking.”

 

Visuele toegankelijkheid van fietspaden

Fietspaden hebben de speciale interesse van Den Brinker. Als gastonderzoeker bij de Vrije Universiteit blijft hij na zijn pensioen daaraan werken. “Met de visuele toegankelijkheid van fietspaden is nog veel mis. Bijvoorbeeld paaltjes in het midden, niet aangegeven bochten of slechte kantmarkering. Zo schreef ik de brochure ‘Seniorenproof wegontwerp voor fietsers’ en de publicatie ‘Bouwstenen voor het comfortabele en vergevingsgezinde fietspad’. Daarnaast doe ik ook onderzoek naar voetgangersveiligheid en ben ik de eerste auteur van ‘Zicht op Ruimte’, het handboek voor de visuele toegankelijkheid van gebouwen.”

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

Maculadegeneratie
De aandoening begint meestal pas na het 65ste levensjaar. Mensen worden als het ware blind voor details: ze hebben een loep nodig voor het lezen van de krant, een kijkertje voor ondertitels en een verrekijker voor straatnaambordjes. Maar echt blind word je niet. Zo hebben patiënten bijvoorbeeld geen geleidelijnen nodig en kunnen ze blijven fietsen.
Voorwaarde daarvoor is wel een omgeving die visueel toegankelijk is ingericht.