19 december 2022
Locaties dagbesteding voorlopig niet sluiten
We maken ons grote zorgen over de gevolgen die de aanbesteding voor dagbesteding zal hebben voor 810 kwetsbare Amsterdammers. Daarom hebben we in onze inspraakreactie bij de Raadscommissie Zorg op 14 december jl. de raadsleden dringend verzocht de wethouder Zorg te vragen geen enkele locatie voor dagbesteding op te heffen, voordat alle nieuwe plekken voor dagbesteding klaar zijn.
De aanbesteding voor dagbesteding leidt tot grote onzekerheid bij cliënten en ook bij personeel. De sluiting van diverse locaties voor dagbesteding stond 14 december op de agenda van de Raadscommissie Zorg. Belangrijke vraag: hoe wil de wethouder Zorg Rijxman cliënten overdragen als de nieuwe plekken voor dagbesteding nog ontbreken?
Te weinig passende plekken
Op dit moment zijn er al te weinig plekken voor dagopvang. Bovendien verwijst de wethouder voortdurend naar de grote personeelstekorten als oorzaak van allerlei problemen in de zorg. Hoe kunnen we er dan nu op vertrouwen dat de gegunde aanbieders voldoende personeel hebben om èn nieuwe plekken te creëren èn extra cliënten dagbesteding te bieden?
Plekken zijn niet inwisselbaar
We hebben met verschillende organisaties gesproken en zien dat meerdere aanbieders van dagbesteding moeten plaatsmaken voor aanbieders die deze plekken nog moeten creëren. Het gaat bijvoorbeeld om de Kwekerij Osdorp en Arkin Roads, die zichzelf al jaren hebben bewezen en waar cliënten een vertrouwde plek hebben gevonden.
De kwekerij heeft een speciaal aanbod van dagbesteding buiten de drukte van de stad. Roads biedt leerwerktrajecten in verschillende sociale firma’s. Dit soort plekken is niet inwisselbaar.
Grote kans op uitval
Het ontbreken van vergelijkbare alternatieven maakt de kans op uitval erg groot. Kwekerij Osdorp geeft aan dat door de huidige onzekerheid nu al een groep cliënten niet naar dagbesteding komt.
We moeten absoluut voorkomen dat we deze kwetsbare mensen uit het oog verliezen. Het is heel belangrijk dat de gemeente de regie pakt en samen met zorgaanbieders en cliënten zorgt voor een goede overdracht.
Bij elke aanbesteding problemen
Tot slot zien we bij elke aanbesteding opnieuw problemen ontstaan. Zo zit een grote groep cliënten die Hulp bij het huishouden nodig heeft al maanden in onzekerheid. Mensen worden op een wachtlijst gezet en krijgen nog steeds niet de zorg waarop ze recht hebben.
We vragen de gemeente om alle aanbestedingen grondig te evalueren; uiteraard denken wij daarover graag mee. Daarbij moet volgens ons ook aan de orde komen of de kosten en de schade van het aanbestedingstraject voldoende opwegen tegen de opbrengsten.