Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

22 mei 2017

Kritiek op conceptplan 'Age Friendly City'

De gemeente heeft een eerste concept actieplan `Age friendly City` (leeftijdsvriendelijke stad) geschreven, dat onder andere is voorgelegd aan Cliëntenbelang Amsterdam. Het actieplan deed bij ouderen uit onze achterban veel stof opwaaien. Belangrijkste kritiekpunt is het ontbreken van verbinding tussen verschillende beleidsdomeinen. We schreven een eigen visie, en gaan hierover met de gemeente in gesprek. 

 

In een ouderenvriendelijke stad zou steeds de leefwereld van ouderen het uitgangspunt moeten zijn. Wat maken zij mee? Waar lopen zij tegen aan? Wat bepaalt hun kwaliteit van leven? Alle instanties die daarbij kunnen helpen, moeten samen werken. Of het nu om instellingen en instanties gaat, of om de gemeente en stadsdelen.

 

Integraal beleid

Een voorbeeld van integraal beleid: als er een levensloopbestendige looproute wordt bedacht, zal de politie ter plekke moeten handhaven. Dubbel geparkeerde auto’s, fietsen op de stoep, niet stoppen voor zebrapaden; dit zijn zaken die ouderen ervan weerhouden om naar buiten te gaan. En dus zullen ze bij te weinig handhaving die prachtige looproute niet nemen. Hiervoor zou het actieplan een oplossing moeten aanreiken. En dat vinden we er niet in terug.

 

Onze visie

De gemeenteraad zal vóór de zomer een besluit nemen over het actieplan. Wij hebben alvast een eigen visie geschreven over hoe het volgens ons wèl moet. Wij vinden dat in een ouderenvriendelijk Amsterdam de oudere niet tegen het systeem op hoeft te boksen.

 

Hieronder enkele tips uit onze visie:

  • Laat ouderen niet afhankelijke worden van professionals, maar leidt hen op tot ondersteuners van Amsterdammers.
  • Verander de financiële prikkels, zodat het ondersteunen van Amsterdammers centraal staat en niet de productie.
  • Zorg dat er cliëntvolgsystemen zijn, waar de Amsterdammer zelf zeggenschap over heeft.

 

Leeftijdsvriendelijke stad

Het aantal ouderen in Amsterdam neemt toe. De gemeente werkt aan een stad waarin iedereen prettig oud kan worden en zijn: de Age Friendly City (leeftijdsvriendelijke stad). Om over dit onderwerp kennis uit te wisselen met andere grote steden, sloot Amsterdam zich in 2015 aan bij het netwerk van Age-friendly Cities van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dora Tjalsma via d.tjalsma@clientenbelangamsterdam.nl

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel