21 juni 2024
Korte terugblik op jaarevenement 'Sociale Inclusie'
Op 6 juni bezochten zo'n 170 deelnemers ons jaarevenement over Sociale Inclusie. Als we het over inclusie hebben, denken we snel aan de fysieke aspecten daarvan. We moeten niet vergeten dat inclusie ook sociale aspecten kent, dat er onzichtbare beperkingen zijn waar we te snel aan voorbijgaan en dat we nog veel moeten werken aan bewustwording.
Als eerste nam wethouder Zorg Alexander Scholtes ons mee in verschillende initiatieven van de gemeente Amsterdam om de stad inclusiever te maken volgens de in 2020 vastgestelde Amsterdamse Lokale Inclusie Agenda.
Gemeente aan zet
Vervolgens gingen we met Guusje ter Horst (bestuurlijk aanjager Onbeperkt Meedoen) in gesprek over de nationale strategie voor de uitvoering van het VN - verdrag Handicap. Haar boodschap: gemeenten zijn nu aan zet om onze samenleving daadwerkelijk inclusief te maken.
Kunst en cultuur toegankelijker maken
Marja de Kinderen van Slechthorend Amsterdam benadrukte tijdens het panelgesprek het belang van de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor mensen met een beperking; denk daarbij bijvoorbeeld aan theaters die ook voor slechthorenden toegankelijk moeten worden gemaakt.
Tekst loopt door na de diavoorstelling.
Vooroordelen
Remi Caris van het Jeugdplatform Amsterdam pleitte voor maatwerk in het onderwijs en op het werk voor mensen die onzichtbare beperkingen hebben, zoals autisme. Victor Santos van de Kenniswerkplaats Personen met onbegrepen gedrag maakte duidelijk hoe sterk de vooroordelen zijn over mensen met psychische problemen en hoe dit kan leiden tot een negatief beeld van zichzelf.
Discriminatie vanwege je beperking
Pauline Willems en Kadi Bah van het Centrum voor Cliëntervaringen presenteerden het onderzoek dat ze hebben uitgevoerd naar discriminatie vanwege een beperking (validisme). Samen met ervaringsdeskundige en Life Coach Annelies Boen gingen zij in gesprek over het belang van het melden van discriminatie en hoe deze groep mensen zich kan verenigen om discriminatie tegen te gaan.
Patricia Ardiles Villegas (hoofd afdeling Diversiteit bij gemeente Amsterdam) legde kort uit waarom de gemeente het onderzoek naar validisme heeft gewild.
Live uitzending van Radio Signaal
Ook Radio Signaal - een initiatief zijn van Cliëntenbelang Amsterdam en Ombudsman Metropool Amsterdam - was aanwezig. Tijdens een 2 uur durende live uitzending in een daarvoor ingerichte studio draaide de redactie en technici op volle toeren.
De uitzending had als centraal thema de verhouding tussen kunst en cultuur en zorg en herstel. Te gast waren onder meer Juul van Hoof (programmamanager bij Thrive Amsterdam Mentaal Gezond), Lea Geesing van uitgeverij Tobi Vroegh, kunstenaars Edward Christiaan Minou Zijlstra van het Diep Water Collectief, Wouter Buijs van Toneelgroep Jet en straatartiest Ronald Schepman. U kunt deze uitzending nog op uw gemak terugluisteren op de website van SALTO.
Workshops
Tussendoor konden de gasten deelnemen aan een aantal workshops:
- ‘Hoe begin je een beweging?’
- ‘Kophonger met een koptelefoon’ over de worsteling van mensen met obesitas.
- ‘Beleef kunst met Mieke!’ over hoe het Rijksmuseum kunst toegankelijk maakt voor bijvoorbeeld mensen met dementie.
- ‘Interculturele diversiteit' over inclusie in de buurt.
Op de informatiemarkt zijn de stands druk bezocht van Mentaal Klassikaal, Samenwerkingsverband Primair Onderwijs en Voortgezet Amsterdam - Diemen, OV-Coach, Helpdesk Digitale Zorg, Mantelzorgnl, Stichting Prisma Amsterdam, LVB Adviesraad, Dance Connects, Leerlingsteunpunt Passend Onderwijs Amsterdam - Diemen en Toneelgroep Jet.
Veel dank aan de vakkundige en meevoelende dagvoorzitter Minchenu Maduro die het programma met veel charme heeft gepresenteerd. En ook aan De Amsterdamse Mediafabriek (DAM) voor de opnames voor de reportage - hier wordt nu hard aan gewerkt - en Nathalie Hennis voor de fotografie.
En natuurlijk niet te vergeten: alle medewerkers van De Hallen Amsterdam (Studio's) voor de gastvrijheid en technische ondersteuning!