14 februari 2022
Indieners zienswijze Voetgangersnota willen een reactie
Er is te weinig draagvlak in de gemeenteraad om de Voetgangersnota die al 2 jaar ligt te wachten, nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart vast te stellen. Maar waarom hebben de 133 mensen die een zienswijze indienden, na al die tijd nog geen antwoord? De indieners hebben recht op een inhoudelijke reactie. Dit was onze boodschap tijdens de laatste vergadering tijdens deze raadsperiode van de Raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Water (MLW) op 10 februari.
Bart Weggeman, onze beleidsmedewerker Toegankelijkheid en Mobiliteit: “Het is een gemiste kans dat de Voetgangersnota niet is vastgesteld tijdens deze bestuursperiode. Maar stel dan tenminste een fatsoenlijke nota van beantwoording op, zodat een nieuwe raad en een nieuw college met frisse energie met het voetgangersbeleid aan de slag kan.”
Onze inspraak in de commissievergadering
"We weten hoe het nu gaat: voetgangers die moeten laveren tussen terrassen, fietsenrekken, uitstallingen, paaltjes, (deel)scooters en ongeduldige fietsers die de stoep als uitbreiding van het fietspad zien. Voetgangers moeten vaak ver omlopen naar een veilige voetgangersoversteekplaats, omdat die ook is verdwenen bij het opheffen van een tram- of bushalte.
Alle mooie woorden ten spijt, maar sinds 2010 is er nog steeds geen voetgangersnorm, laat staan beleid waarop getoetst kan worden en keuzes worden gemaakt. Keuzes waarin de voetganger, ook de voetganger met een beperking tot zijn recht komt, in plaats van verdere marginalisering van de stoep in een deelproject of straat. Dat is géén beleid.
Er is altijd een reden om geen voetgangersbeleid vast te stellen. Covid, deelbelangen zoals die van horecaondernemers met een terras, of meer ruimte voor de fiets. Maar u heeft als gemeentebestuur een verplichting naar Amsterdammers met een beperking. Niet voor niets zijn ‘looproutes door de stad’ een speerpunt uit de Amsterdamse Lokale Inclusie Agenda.
U heeft als gemeenteraad al eerder over de conceptnota gesproken en voorgesteld om de broodnodige vrije voetgangersruimte te verbreden van 1,80 naar 2 meter. Daarom verbaast het ons dat alleen het raadslid Van Soest (Partij van de Ouderen) gereageerd heeft op de gezamenlijke brief van de Voetgangersvereniging en Cliëntenbelang Amsterdam."
Klein succes
Een klein succes na ons betoog tijdens de commissievergadering: raadslid Wil van Soest (Partij van de Ouderen) heeft onze brief en de voortgang van de Voetgangersnota geagendeerd voor de eerste commissievergadering na de gemeenteraadsverkiezingen.
Meer lezen
'Oproep aan gemeente: stel voetgangersnota vóór de verkiezingen vast' (nieuwsbrief januari 2022)
'Bij inrichting leven naar nieuw normaal moet meer meewegen dan commerciële belangen’ (Het Parool 21 februari jl., wij zijn één van de ondertekenaars van het artikel)