Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 juli 2024

Hoe toon ik aan dat ik mantelzorger ben?

We horen regelmatig dat organisaties om een mantelzorgverklaring vragen. Woningcorporaties vragen er in Amsterdam bijvoorbeeld om en deze verwijzen mensen dan naar ons Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA). Echter ook het PMA geeft geen verklaringen af. Het is goed om te weten dat er geen algemeen geldende mantelzorgverklaring bestaat. Er is geen vast ‘loket’ of organisatie waar iemand een verklaring kan aanvragen. Ook is niet centraal vastgelegd wat er in een mantelzorgverklaring moet staan.

 

Een mantelzorgconsulent vertelde ons: "Woon je in één huis met degene voor wie je zorgt, bijvoorbeeld je partner, kind, broer, zus of ouder, dan wordt soms de zorgindicatie van de zorgvrager geaccepteerd als bewijs. Maar dat is niet officieel, dus."

 

In Amsterdam kennen we sinds 2020 geen mantelzorgwaardering meer. Spijtig omdat dit ook als bewijs zou kunnen dienen. 

 

Geen mantelzorgverklaring, wat nu?

Heeft u een mantelzorgverklaring nodig? Verzamel dan zoveel mogelijk informatie en bewijs. Schrijf op welke zorgtaken u verricht en hoeveel uur u daaraan gemiddeld per week besteedt. Denk bijvoorbeeld aan koken, boodschappen doen, schoonmaken en vervoer.

 

Maar ook aan bereikbaar zijn per telefoon en het halen en brengen van medicatie. Of het regelen van doktersafspraken en meegaan naar al die afspraken. Maak daarnaast een kopie van de Wmo-, Wlz- of Zvw-indicatie van uw verwant.

 

Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie van VWS of op die van MantelzorgNL

 

Onze cliëntondersteuners

Voor vragen kunt u ook terecht bij onze onafhankelijk cliëntondersteuners. U kunt hen mailen via steunpunt@clientenbelangamsterdam.nl of bellen naar (020) 57 77 999 (op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur).

 

Mantelzorgconsulent

U kunt ook contact opnemen met het Buurtteam in uw stadsdeel. Niet ieder stadsdeel heeft echter een mantelzorgconsulent in dienst. Er zijn ook mantelzorgmakelaars, die zorgverzekeraars steeds vaker vergoeden. Nicolien Reith is mantelzorgmakelaar in Amsterdam.

 

Aan de slag

Mantelzorgers krijgen er met het laten opstellen van een mantelzorgverklaring helaas weer een taak bij. Het is echter belangrijk om hiervan kennis te nemen en ermee aan de slag te gaan voordat een organisatie erom vraagt.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel