Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

26 september 2021

Welke buurtbewoners in Noord willen hun stem laten horen?

Amsterdam Noord heeft 90.000 inwoners, en er moeten er nog 60.000 bijkomen. Bonny Alberts van de groep ‘Amsterdam Noord Toegankelijk’: “We willen dat de stem van mensen met een beperking en ouderen gehoord wordt bij de nieuwbouwplannen. Maar we kunnen dat niet alleen. Daarom zoeken we buurtbewoners die betrokken zijn - of nog willen worden - bij de ontwikkelingsprojecten om ons te helpen.”

 

Al sinds 2003 is Bonny Alberts betrokken bij Amsterdam Noord Toegankelijk (ANT). Het meest als secretaris en nu als algemeen bestuurslid. Jarenlang heeft ANT veel kunnen betekenen voor de toegankelijkheid in Noord. Bonny vertelt met spijt in haar stem: “Door de reorganisatie van de stadsdelen hebben we helaas steeds minder invloed gekregen. Daarom gaan we het nu over een andere boeg gooien.”

 

Buurtprogramma’s

Bonny Alberts: “Er zijn een stuk of 6 zogeheten ‘verdichtingswijken’ in Noord, zoals Overhoeks, NDSM-gebied, Buiksloterham, Elzenhagen-zuid en Hamerkwartier. De gemeente gaat steeds meer buurtprogramma’s doen, met werkgroepen die de ‘verdichtingsplannen’ voorbereiden.

 

Buurtbewoners kunnen vanaf het begin meedenken. ANT is een belangenbehartiger voor mensen met een beperking, en neemt vanuit die rol deel aan de inspraakgroepen van de verdichtingswijken. Op deze plekken hopen we nog wel invloed te kunnen uitoefenen."

 

Te weinig kennis bij ambtenaren

ANT bestaat uit een kleine groep vrijwilligers, waardoor het te zwaar wordt om met alle inspraakgroepen mee te doen. Bonny: “De ene inspraak is nog niet achter de rug, of de andere begint alweer. Het is intensief werk, want we hebben gemerkt dat de ambtenaren die in de projectgroepen zitten niet altijd voldoende kennis hebben van wat er speelt in de betreffende wijk. En ook niet van de verschillende doelgroepen die hier wonen, en wat ze nodig hebben. Wij moeten daarom veel opmerken en aanvullen.”

 

Al 20 jaar ervaring in Noord

“We merken daarnaast dat de inbreng van mensen die actief zijn in buurten soms maar deels begrepen wordt, en af en toe zelfs genegeerd. Wij denken dat we buurtbewoners goed kunnen ondersteunen door het delen van onze jarenlange ervaring op politiek-bestuurlijk gebied.

 

Wij zijn tenslotte al bijna 20 jaar actief in Noord. In ruil voor onze steun vragen we  actieve buurtbewoners om de belangen van mensen met een beperking mee te nemen bij de inspraak. Op deze manier hoeven we niet alles zelf te doen, en kunnen we toch onze stem laten horen. Een win-winsituatie.”

 

Ouderenhuisvesting

“Het gevaar van nieuwbouw is dat er niet voor kwetsbare mensen wordt gebouwd”, zo zegt Bonny. “En denk ook aan de toekomst. Mensen komen misschien redelijk gezond in hun nieuwbouwwoning wonen, maar met de ouderdom komen de gebreken.

 

In het Hamerkwartier wordt gelukkig ook voor ouderen gebouwd. Er komt een huisartsenpost en een apotheek. Dat is wat het projectteam wil, en wij ook. Er is daar veel enthousiasme en kennis bij elkaar. Van zulke dingen moet je het hebben, daaruit put ik mijn inspiratie.”

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Amsterdam Noord Toegankelijk
Opgericht in 2003 als werkgroep BTB (bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar) werkt de groep nu al jaren onder de naam Amsterdam Noord Toegankelijk. ANT wil dat de stad bewoonbaar blijft voor kwetsbare mensen.

Bent u een actieve buurtbewoner en wilt u samenwerken met ANT? Of wilt u actief worden? Er zijn vacatures voor een secretaris en een communicatievrijwilliger.

U kunt hierover bellen met Bonny Alberts op 06 11 34 36 91. Mailen kan ook via c.b.alberts@planet.nl.