27 augustus 2024
Gesprekken met ouderen in de wijken
"Ik weet niet wie voor mij moet zorgen als ik ouder wordt," zei één van de aanwezige ouderen met een bezorgde ondertoon. Het is ook een moeilijke vraag, maar juist daarom extra belangrijk om bespreekbaar te maken. Daarom trokken we deze zomer Slotermeer en De Baarsjes in om met Amsterdammers het gesprek aan te gaan over ouder worden.
Er komt namelijk heel wat af op ouderen in Nederland: Er zijn personeelstekorten in de zorg, voor dagbesteding en Hulp bij het huishouden hebben ze te maken met lange wachtlijsten en het aantal mantelzorgers daalt. In combinatie met minder verzorgingstehuizen en schaarste aan geschikte seniorenwoningen levert dit grote maatschappelijke uitdagingen op.
Vitaal en Gezond
Om deze uitdagingen gezamenlijk het hoofd te bieden, hebben we met de gemeente Amsterdam en talloze zorg- en welzijnsorganisaties de handen ineen geslagen in Amsterdam Vitaal & Gezond. Hierin is ook specifiek aandacht voor ouderen in de Coalitie Ouderen.
Onderdeel van de plannen is om het maatschappelijke gesprek over de toekomst van ouderen aan te jagen. Hiervoor organiseren wij dit jaar door de hele stad gesprekken en en burgerpanels.
Goed voorbereid zijn op de toekomst is een belangrijke voorwaarde om vitaal en gezond te blijven. Dan is het ook belangrijk dat ouderen in goed toegankelijke woningen en in sociale en veilige buurten wonen.
Toekomst van de zorg
De Energieke Senioren Amsterdam-Nieuw-West (ESAN) in Slotermeer - West organiseren voor ouderen uit de buurt allerlei sociale activiteiten en uitjes. Maar ook serieuze onderwerpen komen aan bod, zoals mantelzorg en dementie. Op 16 juli hebben we het over de toekomst van de zorg gehad.
ESAN - bestuurslid Joke Veldkamp gaf een presentatie over de stand van zaken van de Nederlandse zorg. Zo is er sprake van een groeiend personeelstekort in de zorg en een afname van potentiële mantelzorgers, terwijl er sprake is van een snelle vergrijzing en toename van het aantal chronisch zieken.
Tekst loopt door na de foto.
Hierbij is ook van belang dat de behoeften van ouderen tegelijkertijd veranderen en dat zorg bovendien betaalbaar moet blijven. Dit was voer voor een soms vrolijke, soms ernstige discussie met de aanwezigen. Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor mij? Wie zorgt er voor mij als ik ouder wordt Voldoet mijn woning nog wel?
"Ik weet niet wie voor mij moet zorgen als ik ouder wordt," was het eerlijke antwoord van een mevrouw. Ze maakte zich hierover zorgen. Al snel kreeg ze allerlei tips en suggesties. Anderen waren al langer bezig met het onderwerp.
Een andere mevrouw vertelde over haar verhuizing naar een geschiktere woning. Ze heeft artrose in haar heup, maar heeft daar gelukkig voorlopig nog niet te veel last van. Toch is ze alvast verhuisd naar een gelijkvloers appartement met lift in een straat met veel winkels.
De tijd was te kort om alles te bespreken. Daarom organiseren we in november weer een bijeenkomst.
Veiligheid op straat
Op 25 juli waren we in de Hudsonhof in De Baarsjes. Hier organiseren ze allerlei activiteiten, specifiek voor ouderen van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Bosnische afkomst. Maar iedereen is van harte welkom.
Met de aanwezigen spraken we over ouder worden en de rol van de buurt. Al snel kwamen allerlei hindernissen ter sprake. Zo was de lift van het hof die dag kapot. Bewoners zaten hierdoor vast in hun woning, of moesten door buren via de trap getild worden. Blijkbaar gebeurde dit veel vaker.
De veiligheid van de buurt blijft een probleem, des te belangrijker vonden de aanwezigen het ze bij het Hudsonhof in ieder geval naar elkáár omkijken.
Tekst loopt door na de foto.
Wandbeugels
Eén aanwezige liep tegen een heel praktisch probleem aan: Zij wil wandbeugels bij de wc. Ze kwam er al snel achter dat ze deze niet via de Wet maatschappelijk ontwikkeling (Wmo) kn krijgen. Zelf monteren was geen optie.
Haar werd verteld dat ze het beste naar het Buurtteam kon gaan. Daar kreeg ze een klusjesman, maar die kon het ook niet oplossen. Na een jaar heeft ze nog steeds geen wandbeugels bij de wc, terwijl deze belangrijk voor haar zijn.
Voor ons - en alle andere betrokken partijen binnen AV&G - is zo’n verhaal over wandbeugels belangrijk, omdat een voorbeeld van een welwillende, proactieve 65 - plusser die haar woning toegankelijk wil houden.
Voorbereiden op ouder worden
Veel ouderen in de stad lopen helaas tegen dergelijke hindernissen aan. Daarom moeten beleidsmakers altijd denken vanuit het oogpunt de Amsterdammers om wie het gaat.
Door gesprekken zoals deze krijgen we niet alleen een beter beeld van behoeften, maar prikkelen we hen ook om over hun eigen toekomst na te denken en zich ook voorbereiden op het ouder worden.