25 oktober 2017
In gesprek over veranderende zorg
In het kader van het landelijke Programma Zorg Verandert organiseren wij gesprekken tussen cliënten, professionals, vrijwilligers en mantelzorgers. Deze gesprekken (dialogen) bieden wij aan bij instellingen en actieve groepen in de stadsdelen. Tijdens de gesprekken horen we geluiden uit de praktijk, wisselen we informatie uit en brengen we mensen met elkaar in contact.
Elkaar inspireren
Tijdens deze bijeenkomsten kunnen mensen zich in elkaars leefwereld verdiepen, naar elkaar luisteren, met elkaar meeluisteren en elkaar inspireren. De inbreng van de de deelnemers is altijd het uitgangspunt voor de gesprekken.
Gesprekken dit jaar
Dit jaar hebben we gesprekken gevoerd met mantelzorgers, ouderen, ouders van kinderen met autisme en ouders van kinderen met een licht verstandelijke beperking. Tijdens de gesprekken kwamen een aantal punten steeds terug:
- Er is te veel regeldruk. Bijvoorbeeld ieder jaar opnieuw een Persoonsgebonden budget (Pgb) moeten aanvragen, terwijl het toch overduidelijk is dat een bepaalde aandoening niet minder zal worden.
- De weg naar de juiste hulp en informatie is moeilijk te vinden. Mensen zien door de bomen het bos niet meer.
- Ouderen voelen zich niet begrepen door medewerkers van organisaties en instellingen die zelf weinig levenservaring hebben.
- Diverse groepen missen passende respijtzorg, zoals logeren, dagopvang, en hulp in huis.
- Het aanbod voor mantelzorgers is niet passend.
- Mantelzorgers zitten veelal niet te wachten op groepsactiviteiten buitenshuis.
- Kinderen krijgen geen passende ondersteuning in het onderwijs.
Deze punten nemen we mee in onze belangenbehartiging.
Meer informatie
Patiëntenorganisaties kunnen contact met ons opnemen als er een onderwerp is dat bij hen leeft en waarover ze met een groep mensen in gesprek willen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Malène Duijst (regiocoördinator Programma Zorg Verandert) via m.duijst@clientenbelangamsterdam.nl.
Programma Zorg Verandert is een vijfjarig (verander)programma dat wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het programma wordt uitgevoerd via een samenwerkingsverband van 9 patiënten- gehandicapten en ouderenorganisaties: penvoerder Ieder(in), LPGGz, KBO-PCOB, NOOM, LFB, Naar-Keuze, Koepel Adviesraden Sociaal Domein, Zorgbelang Nederland en Per Saldo.