Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

18 augustus 2022

In gesprek met deskundigen over betere positie mantelzorgers

De rechten en plichten van cliënten en zorgverleners zijn goed omschreven, maar voor mantelzorgers niet. Wat is er nodig om de mantelzorger een meer ‘formele’ positie te geven in het zorgdomein? Op 7 juli ging ons Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) hierover in gesprek met landelijke en regionale deskundigen. 

 

Ondersteuning voor mantelzorgers is heel erg nodig, omdat de druk op hen nog steeds toeneemt. De nadruk moet liggen op het voorkomen van overbelasting van de mantelzorger (preventie). Wat we vooral missen is respijtzorg (tijdelijke vervangende zorg) en goede samenwerking tussen de formele (professionele) en informele (mantel)zorg. Aandacht voor kinderen en jonge mantelzorgers is nog minimaal, zeker als het gaat om preventie.

 

Budget voor mantelzorgers

De aanwezigen waren het erover eens dat landelijke en regionale overheden geld moet worden vrijmaken voor de ondersteuning van mantelzorgers. Omdat er zoveel verschillende soorten mantelzorgers zijn, zouden alle mantelzorgers een budget moeten krijgen. Hiermee kunnen ze keuzes maken die aansluiten op hun situatie. Maatwerk is van groot belang om de verschillende mantelzorgers te kunnen ondersteunen.

 

Laagdrempeliger

De hulp voor mantelzorgers moet laagdrempeliger worden dan nu het geval is. De aanwezigen hadden het over een soort consultatiebureau, waar mensen met al hun vragen terecht kunnen. De mantelzorgconsulenten moeten beter zichtbaar zijn bij alle Buurtteams in de stad. Het is nu onduidelijk voor mantelzorgers bij welk Buurtteam ze ondersteuning voor zichzelf kunnen aanvragen.

 

Inventarisatie

Een volgend knelpunt is dan, dat er niet voldoende passende ondersteuning is voor alle soorten mantelzorgers, zoals kinderen, partners en ouders. Daarom is het belangrijk om in kaart te brengen wat er nodig is, en dit af te zetten tegen wat het aanbod nu is. Volgens de aanwezigen zouden landelijke en regionale overheden daarvoor een onderzoek moeten opzetten. 

 

Betere samenwerking formele en informele zorg

De aanwezigen benadrukten dat betere samenwerking nodig is tussen mantelzorger (informele zorg) en zorgprofessional (formele zorg). Het centrum voor mantelzorg Markant werkt hieraan vanuit het gemeentelijk programma Amsterdam Vitaal en Gezond. Als het gaat om informele zorg, moeten ook de vele vrijwilligers die ondersteuning bieden in het sociaal domein niet vergeten worden.

 

Afspraken

We hebben kleine stappen gezet met deze bijeenkomst en houden het onderwerp op de agenda. Afgesproken is dat directeur-bestuurder Deborah Lauria van Cliëntenbelang Amsterdam contact zal onderhouden met de directie van de Buurtteams over de aandacht voor mantelzorgers in de Buurtteams.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel