25 juni 2018
Gemeenteraad vierkant achter advies PMA
Kinderen moeten kind kunnen zijn. Hun inzet mag daarom niet meegenomen worden bij de indicatiestelling voor hulp aan hun ouders. Dit is de kern van de motie die 6 partijen in de gemeenteraad 16 mei jl. indienden. Zij volgen hiermee het advies dat het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) begin 2017 de gemeente stuurde. Het platform is blij dat het kwartje eindelijk gevallen is.
Verschillende gemeenteraadsleden bedankten de leden van PMA voor de tijd die zij in dit onderwerp gestoken hebben. Lene Grooten van GroenLinks: “Ik vind het heel belangrijk dat cliënten een stem hebben in ons beleid. Op die manier begrijpen we beter welke wereld er schuilgaat achter de letters in onze verordeningen, nadere regels en productomschrijvingen.”
Wat is gebruikelijke hulp door kinderen?
In de nadere regels voor Hulp bij het huishouden staat een opsomming (productomschrijving), waarbij voor kinderen vanaf vijf jaar omschreven staat wat gebruikelijke hulp is om thuis te doen als zij een gezinslid met een beperking hebben. In de motie vragen zes partijen het college van B&W om uit te spreken dat de indicatie van hulp niet afhankelijk mag zijn van de inzetbaarheid van kinderen. En om de regelingen van de gemeente hierop aan te passen.
Kinderen doen al meer dan gebruikelijk
Lene Grooten zei het als volgt: “De productomschrijving maakt een ingewikkelde wereld algemeen die niet algemeen te maken is. Wij denken dat de draagkracht per kind verschillend is. Elk gezin is anders, elke opvoeding is anders. Bovendien doen kinderen in een gezin met een ziek gezinslid al veel meer dan gebruikelijk is. Ze gaan mee naar de dokter, ze lezen hun vader of moeder voor, of ze versturen appjes. Ze hebben zorgen die soms veel verder gaan dan de zorgen van andere kinderen. Niet voor niets is uit verschillende onderzoeken gebleken dat de psychische belasting van kinderen met een ziek gezinslid groot is.”
Kinderen moeten kind kunnen zijn
Malène Duijst, beleidsmedewerker bij Cliëntenbelang Amsterdam en ondersteuner van het PMA: “We waren al een tijd bezig om gemeenteambtenaren en de vorige wethouder Zorg te overtuigen van ons standpunt. Helaas vonden we geen gehoor. Kinderen kunnen toch best even zelf een boterhammetje smeren? Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel raadsleden wèl hebben begrepen waar het over gaat. Het is een principekwestie: kinderen moeten kind kunnen zijn. We verwachten echt niet dat er straks opeens veel meer huishoudelijke hulp wordt aangevraagd. Het gaat om de manier, waarop indicatiestellers naar kinderen kijken.”
Deze slag hebben we gewonnen. Nu afwachten of en hoe het college de regelingen zal aanpassen. Daar horen we meer over na de zomer.
De 6 partijen die de motie hebben ingediend zijn: GroenLinks, SP, D66, PvdA, CDA en Partij voor de Dieren.
Tijdens de vergadering van de gemeenteraad op 16 mei zijn nog 2 moties ingediend over kinderrechten, die ook gebaseerd zijn op het advies van het PMA. Lees hierover het artikel 3 moties aangenomen voor rechten jonge mantelzorgers.