28 mei 2017
Ex-gedetineerde coaches motiveren gedetineerde jongeren
Het project `Inzet ervaringsdeskundigen in de JJI` koppelt jongeren in jeugdgevangenissen aan jongvolwassene coaches die ooit zelf gedetineerd waren, maar hun leven weer op de rit kregen. Ervaringsdeskundigen en projectorganisaties Young in Prison NL, LOC zeggenschap in zorg, het Jeugdplatform Amsterdam en het Lectoraat Residentiële Jeugdzorg (Hogeschool Leiden) bedachten een project rond de inzet van `coaches met ervaring.`
Verkenning Invulling Vrijheidsbeneming Justitiële Jeugd
Zij kregen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie in het kader van het traject Verkenning Invulling Vrijheidsbeneming Justitiële Jeugd (VIV-JJ) de opdracht om het project uit te voeren. De voorbereidingen zijn in volle gang. Binnenkort wordt gestart met de inzet van coaches en in het najaar van 2017 worden de eerste resultaten van het project verwacht.
Niet in het verleden blijven hangen
“Een ideale coach is iemand die de situatie van de jongere begrijpt, maar niet te lang naar het verleden blijft kijken. Werken aan perspectief en werken aan successen.” Dat stelden twee ex-gedetineerde jongeren vorig jaar tijdens een bijeenkomst van het ministerie over de mogelijke stelselherziening Invulling Vrijheidsbeneming Jeugd (VIV).
De jongeren vertelden over hun ervaring: dat tijdens hun verblijf juist ervaringsdeskundigen hun intrinsieke motivatie hadden aangewakkerd om aan de toekomst te werken. De ervaringsdeskundigen hadden deze twee jongeren geïnspireerd om 'het roer om te gooien'. Met deze woorden in het achterhoofd is het project inmiddels in volle gang.
Toekomstperspectief
Young in Prison ontwikkelt een profielschets voor de ervaringsdeskundige coaches. Dat gebeurt in samenwerking met allerlei relevante samenwerkingspartners: van hulpverleners vanuit de instellingen tot gedetineerde jongeren zelf.
Nadat het profiel is vastgesteld worden een aantal ervaringsdeskundigen opgeleid en gaan zij aan de slag in de instellingen. Dit alles met het doel dat jongeren de gevangenis met een beter toekomstperspectief verlaten.
Deelname vrijwillig
In overleg met de instellingen worden 8 tot 10 jongeren in detentie benaderd voor deelname aan het coachingstraject. Deelname is geheel vrijwillig. Jongeren die meedoen worden gekoppeld aan een coach en als het klikt wordt besproken hoe het contact wordt ingevuld.
Tussendoor wordt het traject gemonitord en indien nodig worden verwachtingen tussen jongere en coach bijgesteld. Om te kijken welk effect de coaches hebben, begeleidt het Lectoraat Residentiele Jeugdzorg van de Hogeschool Leiden het ontwikkelproces en doet actie-onderzoek.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sophie Penington de Jongh (beleidsmedewerker Jeugd) via sophie@clientenbelangamsterdam.nl.