27 januari 2023
‘Door deze prijs krijgen we positieve aandacht’
Fysiotherapeut Roselien van Enst is met Revasport winnaar van de Amsterdamse Pluim 2022. Wethouder Sport Mbarki reikte de prijs uit op 19 december tijdens het Topsportgala Amsterdam. Blij met de prijs is Roselien zeker, want positieve aandacht is heel welkom. Maar of het iets uitmaakt voor het voortbestaan van het centrum, weet ze niet.
Roselien werkte tot 2019 als fysiotherapeut bij revalidatiecentrum Reade. Daarna ging ze als zelfstandig fysiotherapeut verder. Haar doelgroep waren mensen met een neurologische beperking die gebonden zijn aan huis. Dat breidde ze uit met zwemmen voor degenen die nog wel mobiel waren.
Bij zwemmen bleef het niet, ze wilde ook andere sporten aanbieden. Toen ze bij haar voormalig werkgever Reade informeerde naar het huren van een ruimte, vroegen zij of ze hun hele sportcentrum wilde overnemen. Zo gezegd, zo gedaan. Behalve de ruimte nam ze ook de groep sporters van Reade over. Revasport was geboren.
Waardevol maar niet rendabel
Roselien: “Mensen komen graag bij ons, omdat ze hier herkenning in elkaar vinden. Een gevoel van hier ‘hoor ik bij en heb ik aansluiting’. Het is niet zomaar sporten, maar ook dagbesteding. En ze krijgen hier de begeleiding die ze nodig hebben. Een fijne en waardevolle plek dus. Het is alleen best moeilijk om het rendabel te houden.
In een gewone sportschool gaan mensen hun eigen gang, terwijl ze bij ons individuele begeleiding nodig hebben. Niet de hele tijd, maar ze moeten wel op gang geholpen worden. Daardoor hebben we veel personeel nodig en dat kost uiteraard geld. Ook zijn de huurkosten van het pand heel hoog en daar moet wat mij betreft iets aan gebeuren. Ik denk dat we personeel kunnen betalen als de huur omlaag gaat."
Geld nodig
"Ik ben ontzettend blij met deze prijs, want zo krijgen we op een positieve manier aandacht. We voelen ons gewaardeerd om wat we doen. Niet alleen door onze leden, maar ook door mensen daarbuiten. Maar ons voortbestaan is er niet mee verzekerd. We hebben geld nodig, zoals het er nu voor staat, redden we het niet. Wie weet helpt deze aandacht voor onze onderhandeling met de gemeente.
En hopelijk zorgt het voor nieuwe leden. Dat is nog niet het geval. Het is ook lastig, mensen durven vaak het huis niet uit. Het zou helpen als huisartsen en verwijzers ons noemen bij hun patiënten, maar dat gebeurt nog niet. We zitten denk ik nog niet in hun systeem."
Onderzoek door de gemeente
"Op dit moment doet iemand van de gemeente onderzoek naar de situatie. Daaruit moet een advies komen aan de wethouder. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat ze met de verhuurder of zorgverzekeraars gaan praten. Eind februari moet er duidelijkheid zijn, want dan wil de verhuurder dat we nog hogere tarieven gaan betalen. Dat is nu op te brengen, maar dan zijn we eind van het jaar wel failliet. Ik hoop op het beste!”