25 juli 2013
Digitalisering parkeervergunningen leidt tot problemen kraskaarthouders
Sinds 1 juli dit jaar zijn alle Amsterdamse parkeervergunningen gedigitaliseerd. Een bezuinigingsmaatregel waar vooral gebruikers van de kraskaarten de dupe van worden. In de media is er veel aandacht voor geweest en ook bij ons Meldpunt kwamen meerdere klachten binnen. Het kaartje in de auto is vervangen door het digitaal of telefonisch doorgeven van het kenteken van de bezoeker. Daarvoor moet men zich wel eerst aanmelden via internet met een DigiD.
Helaas is bij de gemeenteraad geen belletje gaan rinkelen dat digitalisering van de kraskaarten tot problemen zou gaan leiden bij 65+ers en gehandicapten. Zij beschikken lang niet altijd over internet en een DigiD of kunnen er vanwege een beperking geen gebruik van maken. De klachten gaan voornamelijk over het (eenmalig) aanvragen van een digitale kraskaartvergunning.
Cition, het bedrijf dat voor gemeente Amsterdam het parkeerbeleid uitvoert, heeft inmiddels een alternatief voor mensen die geen DigiD willen of kunnen gebruiken. De medewerkers helpen dan mee met het registreren van telefoonnummer en het maken van een pincode, maar daarvoor moet de aanvrager wel langskomen bij één van de vijf servicepunten van Cition.
We zullen bij de gemeenteraad erop aandringen geen verdere digitaliseringen van gemeentelijke dienstverlening door te voeren zónder dat er een alternatief is voor mensen die niet over internet en een DigiD (kunnen) beschikken. Daarnaast stellen we voor dat de service die Cition biedt, ook beschikbaar is bij de loketten in de stadsdeelkantoren.
Meldpunt
Heeft u ook problemen met de digitalisering van de parkeervergunning? Laat ons dat dan weten! Ons Meldpunt is maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 - 14.00 uur geopend en te bereiken op (020) 57 77 999. U kunt ook mailen naar meldpunt@clientenbelangamsterdam.nl