11 oktober 2022
Dag van de Participatie: samen bouwen aan de toekomst
Het is voor iedereen belangrijk om te kunnen meedoen. Op maandag 10 oktober hebben we daarbij stilgestaan tijdens de Dag van de Participatie met partners in de regio en cliënten. De dag maakte onderdeel uit van de Week van de Mentale Gezondheid en werd georganiseerd door het Centrum voor Cliëntervaringen.
Rond 10.00 uur druppelden de eerste bezoekers binnen. De zon scheen naar binnen en de sfeer was ontspannen. Het beloofde een mooie dag te worden met een gezamenlijk ochtendprogramma en een ruime keuze aan workshops in de middag.
Het thema van de dag was ‘Bouwen aan de Toekomst’. Want ondanks dat er al veel goed gaat, is er ook nog veel te doen om ervoor te zorgen dat alle Amsterdammers volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. De ruimtes zijn in stijl ondergedompeld in bouwmaterialen, rood-witte linten en verhuisdozen.
Verhalen delen
Dagvoorzitter Thijs de Lange opent de dag op dynamische wijze door direct alle aanwezigen te betrekken. Deborah Lauria, directeur-bestuurder van Cliëntenbelang Amsterdam, sprak bevlogen over haar missie: Amsterdam een inclusieve stad maken, waarin iedereen echt kan meedoen. Inspirerende verhalen volgen:
- Het realiseren van een duurzame cultuurverandering in de (jeugd)zorg.
- Ook vluchtelingen meenemen in de ambities.
- Het bevorderen van deelname aan de samenleving voor een grote groep Amsterdammers die geen toegang tot internet heeft.
Op de barricade
Daan Stremmelaar, coördinator van het Centrum voor Cliëntervaringen, blikte met onderzoeker Márian Vink terug op de patiëntenbeweging in Amsterdam in de jaren ’70. Een periode waarin activisme een grotere rol speelde dan nu en de meeste successen behaald zijn voor mensen met een beperking. Ze riepen de aanwezigen op om weer de hippie te worden van toen en vaker de barricades op te gaan.
Dans, theater en gesprekken
's Middags konden de deelnemers zich verheugen op een afwisselend programma. Van dans en theater met Dance Connects, Cordaan en Kentalis tot en met gesprekken over mentale gezondheid (Thrive), inclusiviteit in de ouderenzorg (Amsterdam UMC) en zeggenschap voor mensen met een verstandelijke beperking (Philadelphia). In het Dementie Museum konden mensen kijken en ervaren hoe cliënten hier inspiratie en energie opdoen.
Neurowetenschapper professor Wilhelms keek op ludieke wijze terug op de dag en deelde enkele ‘wijze’ lessen uit Scandinavië. Medisch antropoloog Christine Dedding (Amsterdam UMC en Centrum voor Cliëntervaringen) deelde een aantal wensen voor de toekomst, die deelnemers gedurende de dag hadden opgeschreven.
Inclusieve toekomst
Tijdens deze dag hebben we een groep bevlogen mensen bij elkaar gehad. Met hernieuwde inspiratie die met elkaar mooie verbindingen hebben gelegd. Vol energie bouwen we samen verder aan een inclusieve toekomst voor alle Amsterdammers.
Bekijk hier een kort videoverslag van de dag.