Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

2 juni 2020

Corona-verhaal: Vrijwilliger Peter kreeg corona

De coronacrisis heeft een enorme impact op ons leven. Cliëntenbelang Amsterdam is benieuwd naar wat er in u omgaat tijdens deze verwarrende tijden. Daarom deden we een oproep om persoonlijke verhalen met ons te delen. In dit artikel vertelt vrijwilliger Peter over hoe hij corona kreeg en wat dat voor hem betekende.  Peter heeft jarenlange ervaring als mantelzorger van zijn zoon en twee oudere dames uit de buurt. “Al mijn ervaringen zet ik in bij het Platform Mantelzorg Amsterdam, waar ik ruim 10 jaar lid ben van de kerngroep. Van daaruit help ik mee aan het beïnvloeden van het beleid in Amsterdam.”

 

Toen ik voor het eerst hoorde van de coronagriep haalde ik mijn schouders op. Ik had jaren in de verpleging gewerkt en dacht corona wel te kunnen relativeren. Er gaan immers elk jaar enkele duizenden mensen dood aan de griep en met corona zou dat niet veel anders zijn. Tuurlijk nam ik het wel serieus en hield me aan de richtlijnen maar ik lag er niet wakker van. Dat veranderde…

 

Besmet

Mijn vrouw werd ziek en kreeg hoge koorts. Ik had nergens last van en probeerde zo goed mogelijk voor haar te zorgen. Maar na anderhalve week kreeg ik het plotseling benauwd. Dat werd steeds erger en ik dacht voortdurend: ik stik, ik ga dood. Mijn vrouw was alweer opgeknapt, maar ik werd zieker. Ik had geen koorts en hoestte niet, maar was alleen benauwd. 

 

In overleg met de huisarts stopte ik met een hartpil en dacht ik dat het over zou gaan. Het hielp slechts een beetje en ik bleef benauwd. Ook werd ik steeds angstiger. Gelukkig mocht ik bij de huisarts langs. 2 dagen later kreeg ik de uitslag: ik was besmet met corona. Ik kon weer naar huis, ze konden niets voor me doen. 

 

Thuis uitzieken

De dagen erop werd ik steeds benauwder en ben ik uiteindelijk met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Ik kreeg een mondkapje op en werd behandeld als een zwaar zieke besmettelijke coronapatiënt. Dat was ik natuurlijk ook. Ik kwam terecht in een klein kamertje zonder ramen. Er stond alleen een bed en allerlei apparatuur.

 

Ik heb gebeden: laat me maar aan de beademing gaan, want dan ben ik bewusteloos en heb ik nergens meer erg in. Maar dat liep anders. Mijn zuurstofopname was goed genoeg en alle andere controles waren ook goed. Na een paar angstige uurtjes stuurden ze me dus weg om thuis uit te zieken. 

 

Impact corona

Wat was ik bang. Ik stond uren buiten letterlijk lucht te happen. Soms te zingen, omdat ik dan meer lucht binnen kon krijgen. Wat was ik blij dat ik een tuin had. Slapen deed ik bijna niet. Ik was bang om te gaan slapen, omdat ik dacht dat ik in mijn slaap zou stikken.

 

Een week later kreeg ik pijn op mijn borst. Via de huisarts kwam ik bij de cardioloog terecht. Er bleek niets aan de hand en de pijn op de borst hield gek genoeg op. De volgende dag verdwenen alle benauwdheidklachten. Zomaar, ineens. Al met al was ik ‘maar’ anderhalve week ziek geweest. Maar wat een invloed had het op mij gehad.

 

Angstige tijd

Ik was nog steeds bang dat de benauwdheid terug zou komen. Bij de kleinste zucht dacht ik dat ik geen lucht kreeg, terwijl er niets aan de hand was. Allemaal tussen de oren. Ik had uit de media vernomen dat als je corona gehad hebt, je het niet meer kan krijgen.

 

Althans, dat die kans erg klein is. Allemaal leuk en aardig, maar alleen het idee om weer corona te krijgen en weer zo benauwd te worden, maakt me bang. Het heeft al met al zeker 2 weken geduurd, voordat de angst minder werd en ik weer een beetje kon functioneren. 

 

Terugdeinzen voor corona

Corona is niet leuk, het valt allemaal niet mee. Alles is anders als je het zelf gehad hebt of nog hebt. Natuurlijk is het goed om te relativeren. Maar het is wel belangrijk om corona serieus te nemen. Om ons zoveel mogelijk aan de opgestelde regels te houden. En hopen dat ze snel een geneesmiddel vinden.


Overigens…als je zegt: ‘Ik heb corona of ik heb corona gehad’ dan zie je mensen letterlijk, bewust dan wel onbewust, terugdeinzen. Of zelfs weglopen. Ook dat is een akelige ervaring. Wat dat betreft zou de media wel wat meer aandacht kunnen besteden aan mensen die herstellen van corona. 

 

Ook uw verhaal delen?

Wilt u ook uw ervaring, mening of inzicht delen? Positief of negatief? Mail dan uw tekst van maximaal 300 woorden naar Jantine de Boer (communicatie) via j.deboer@clientenbelangamsterdam.nl.
 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel