12 november 2018
Consultatiebureau voor de mantelzorger?
De najaarsbijeenkomst van het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) op 31 oktober stond in het teken van de dilemma’s van de mantelzorger. Mantelzorgers weten vaak niet waar ze terecht kunnen met hun vragen en dilemma’s. Eén van de aanwezigen opperde het idee voor een consultatiebureau voor de mantelzorger. Dit idee gaat het PMA verder onder de aandacht brengen.
De auteurs van het boek 'Ons een zorg’ Coleta Platenkamp en Marja Schouten vertelden over de dilemma’s van de oudere mantelzorger. Want hoe moet je weten bij wie of bij welke instantie je moet zijn, als het niet meer gaat? En welke risico’s loop je als je geen grenzen durft te stellen?
Gedragstherapeut
Soms helpen gesprekken met een gedragstherapeut, bijvoorbeeld als het gaat over grenzen stellen. Gedragstherapeut Trudy Top gaf tijdens een workshop een inkijkje in hoe zij met gezinnen het onderwerp mantelzorg bespreekt. Want – hoewel niet makkelijk - een keuze is er altijd.
Eén van de deelnemers gaf aan dat je wel sterk in je schoenen moet staan, omdat hulpverleners familie automatisch als mantelzorger bestempelen. Hijzelf gaf echter aan de mantelzorg voor zijn moeder er echt niet bij te kunnen hebben, omdat hij al zorgt voor zijn vrouw die ook lichamelijke beperkingen heeft.
Ouder-kind-rollen omgedraaid
Mohammed Benzakour (hier op de foto met Coleta Platenkamp) gaf een workshop over mantelzorgers met een migratie-achtergrond. Zelf zorgt hij voor zijn moeder, die sinds een beroerte in een rolstoel zit. Zij kan sinds haar beroerte niet meer praten en is daarbij ook nog eens analfabeet. Mohammed heeft een boek geschreven over haar: Yemma. Door de afhankelijkheid van zijn moeder zijn de ouder-kind-rollen omgedraaid. Alleen als zij zijn gezicht insmeert met Nivea, kan zij zich nog even moeder voelen.
Schrijnend
Een deelnemer aan de workshop vertelt: “Ik vond het schrijnend om te horen, hoe Mohammed worstelt met de bureaucratie. Zorg en alles daaromheen gaat vaak over zoveel schijven, dat je er bijna triest van wordt. Als het remkabeltje van de rolstoel van zijn moeder stuk is, is hij zo een hele ochtend bezig met bellen. En van reparatie is dan nog geen sprake.”
Op de vraag hoe hij het volhoudt, antwoordde Mohammed dat de liefde voor zijn moeder en haar dankbaarheid hem voortdrijft. Het is een soort oerkracht die naar boven komt. Hij heeft geaccepteerd dat mantelzorg een deel van zijn leven is geworden.