Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 maart 2024

Annieck Timmerman van Team Para Atletiek: "Wij dienen als brug tussen zorg en sport."

Tijdens het Sportgala Amsterdam op 19 december 2023 nam directeur Annieck Timmerman van Team Para Atletiek (TP/A) de Amsterdamse Pluim 2023 in ontvangst. Ze kreeg de Pluim uit handen van wethouder Sofyan Mbarki (Sport) als erkenning voor al het werk dat de kleine stichting de afgelopen jaren heeft verzet. Annieck: "Deze pluim geeft ons de stimulans om verder te gaan, maar hopelijk ook de bekendheid en erkenning om nog meer mensen te bereiken."    

 

Thumbnail Winnaar Amsterdamse Pluim 2023 Team para-atletiek 19 december 2023.jpg

Op de foto van links naar rechts: Annieck Timmerman (directeur TP/A,  wethouder Sofyan Mbarki (Sport), Guido Bonsen (coach en oprichter TP/A), Fleur Jong (atleet en oprichter TP/A), Marlène van Gansewinkel (atleet en oprichter TP/A). Foto: Merijn Soeters.
 

Wat betekende het winnen van de Pluim voor jou persoonlijk en de stichting als geheel?
"De Amsterdamse Pluim was letterlijk een pluim voor ons werk. We zijn een kleine stichting met grote ambities en we doen daarbinnen wat er mogelijk is. Soms botst dat en gaat het niet snel genoeg, maar als ik terugkijk op hoe we onszelf ontwikkelen als stichting, en hoe we steeds meer mensen weten te bereiken met hetgeen we doen dan kan ik alleen maar trots zijn.

 

Maar we hebben nog veel te doen. Deze pluim geeft ons de stimulans om verder te gaan, maar hopelijk ook de bekendheid en erkenning om nog meer mensen te bereiken."

 

Wat willen jullie met Team Para Atletiek bereiken?
"Het is onze droom om iedereen de kans geven te ontdekken wat er wѐl kan en daarbij atletiek toegankelijk maken voor iedereen met een fysieke handicap en/of chronische aandoening. We richten ons op kinderen en volwassenen met een fysieke handicap en/of chronische aandoening voor wie sport niet vanzelfsprekend is.

 

We willen dat zij op zoveel mogelijk plekken in Nederland kunnen kennismaken met sport en bewegen en para-atletiek in het bijzonder. Atletiek zetten we in als middel om hen leren om te gaan met hun handicap, een positiever zelfbeeld geven en met meer zelfvertrouwen volwaardig aan de maatschappij te laten deelnemen.

 

Atletiek is de basis van bewegen, waarmee je fitter en vaardiger kan worden met je handicap en/of chronische aandoening. Wij dienen als brug tussen zorg en sport. TP/A zal daarom via nauwe samenwerkingen met zorginstanties, de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) en de sportkoepel NOC*NSF zoveel mogelijk kinderen en volwassenen met een handicap bereiken en in beweging brengen. 

 

Dit doen we aan de hand van landelijke clinics, train-de-trainer cursussen, het opstarten van trainingsgroepen, waarbij we het kwaliteitslabel @TP/A willen gaan hanteren, in ten minste elke provincie één. Hierbij werken we nauw samen met gemeenten, zorginstanties en prothesemakers die ons helpen met de instroom van deelnemers.

 

Er zijn 9 paralympische topatleten die 6 keer per week in Amsterdam trainen en tevens onderdeel zijn van Team Para Atletiek. Zij spelen een belangrijke rol in de inspiratie en motivatie van de diverse activiteiten. Door kennis te delen met (atletiek)trainers en zorgprofessionals in het land, samen te werken met zorgcentra en aansluiting te zoeken bij atletiekverenigingen willen we ons bereik sterk vergroten." 

 

Jullie Meerjarenbeleidsplan loopt tot 2025. Wat zou je als directeur zeker willen terugzien als speerpunt (voor Amsterdam?) in het nieuwe plan?

"Dat wij de brug zijn tussen zorg en sport. Voor ons hoeft niet iedereen op atletiek, de moeder van alle sporten, maar wij bieden mensen met een lichamelijke handicap de mogelijkheid te ontdekken dat bewegen leuk is en de mogelijkheden om fitter en vaardiger te worden met je handicap. En atletiek biedt alle mogelijkheden. 

 

Door nauw samen te werken met zorginstanties, de KNAU en het NOC*NSF kunnen we samen zoveel mogelijk kinderen en volwassenen met een handicap bereiken. We willen ze in beweging brengen en liefst ook begeleiden naar sport. En dan zou het natuurlijk super zijn, wanneer steeds meer mensen komen kijken en genieten van para - atletiek."
 

Waar ligt op dit moment jullie grootste behoefte?
"We willen heel graag groeien, maar het ontbreekt ons aan menskracht. Op dit moment draaien we de stichting met een handjevol vrijwilligers en 2 betaalde krachten om stappen te maken in de professionalisering en het bereiken van onze ambities. De aansluiting met zorginstanties, zorgprofessionals, gemeenten, buurtsportcoaches zou ons helpen met het bereiken van de doelgroep. Naamsbekendheid en financiële ondersteuning om ook daadwerkelijk te kunnen groeien."
 

Stel dat ik op zoek ben naar een nieuwe (vrije)tijdsbesteding. Wat zou mij bij jullie over de streep kunnen trekken om mij aan te melden? 
"Bij ons kan je op je eigen niveau, je grenzen verkennen, in beweging komen en fitter en vaardiger worden. Trainingen bij TP/A zijn leuk, samen met anderen, maar resulteren ook in volwaardiger deelname aan de maatschappij doordat je iedere dag een beetje beter kan worden dan gisteren."

 

Welke boodschap zou je Amsterdammers met of zonder beperking willen meegeven?
"Het motto van onze stichting is 'Try to be better than yesterday' oftwel: Probeer iedere dag een beetje beter te zijn dan gisteren en ontdek wat er wel kan! En doe dit samen met anderen. Kom in beweging en geniet ervan!"

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Handicap of beperking?

Annieck: “Alle mensen met wie we werken, en juist onze atleten, hanteren dit als standpunt: ze zijn niet beperkt, ze hebben geen beperking, ze hebben een handicap. Ze kijken juist naar wat er wel kan. Beperking legt iets op, waardoor je iets niet kan.”