27 februari 2020
Advies 'Aanvullende voorzieningen' aan wethouder Zorg
De nieuwe Buurtteams zullen vanaf 1 januari 2021 de meeste Amsterdammers helpen bij het regelen van ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar het kan zijn dat een vraag te moeilijk voor hen is. Of dat er meer hulp nodig is. Het Buurtteam zal de cliënt dan koppelen aan iemand met meer kennis van zaken. Dit valt dan onder de 'aanvullende voorzieningen'. In december vorig jaar hebben we de wethouder Zorg Simone Kukenheim hierover geadviseerd.
Kwetsbare groepen
Voor de aanvullende voorzieningen heeft de gemeente omschreven, waaraan de toekomstige zorgaanbieders moeten voldoen vóórdat zij deze hulp mogen bieden. Dat is belangrijk, omdat het vaak om kwetsbare Amsterdammers gaat.
De vier belangrijkste punten uit onze reactie:
- Is er genoeg kennis over de cliënten?
Het is nog niet in alle gevallen duidelijk, wanneer de Buurtteams zelf hulp zullen bieden of zullen doorverwijzen naar de aanvullende voorzieningen. Om dat goed te kunnen bepalen, is het belangrijk dat zowel het Buurtteam als de zorgaanbieder goed op de hoogte zijn van de situatie van de cliënt. We vragen daarom om te toetsen of deze kennis aanwezig is. Of dat duidelijk wordt, hoe de zorgaanbieder zal kennismaken met de buurt, zodat zij deze kennis kunnen opdoen.
- Er moet genoeg tijd zijn voor overdracht.
Voor Amsterdammers die nu gebruik maken van hulp die straks onder de aanvullende voorzieningen valt, kan het zijn dat zij straks een nieuwe hulpverlener krijgen. We willen zeker weten dat zowel de oude als de nieuwe hulpverlener genoeg tijd heeft om deze overgang goed te laten verlopen. Zodat mensen de hulp blijven krijgen die nodig is.
- We moeten kunnen nagaan of de huishoudelijke hulp voldoende is.
Als iemand Hulp bij het huishouden (Hbh) krijgt, dan moet deze goed zijn. Er zijn meerdere manieren om dit te meten. Wij vragen de gemeente mensen te laten weten hoeveel uren aan hulp toegekend is, zodat is na te gaan of de hulp voldoende is.
- Ook voor mensen met een Persoonsgebonden budget (Pgb)?
Hulpverleners die helpen met het huishouden mogen straks in bepaalde gevallen ook helpen met enkele andere taken. Het is echter nog onduidelijk of dit ook geldt voor mensen die de huishoudelijke hulp met een Pgb betalen. Wij hebben de wethouder gevraagd of deze mogelijkheid er straks ook voor hen komt.
Lees onze brief 'lnkoop aanvullende dienstverlening en voorzieningen Wmo'.
De volgende diensten vallen onder de aanvullende voorzieningen:
- Individuele ondersteuning voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld Amsterdammers met autisme of met een licht verstandelijke beperking.
- Dagbesteding.
- Hulp bij huishouden.
- Logeeropvang.
- Zorg met Verblijf – Ondersteuning bij zelfstandig leven.
- Ondersteuning en opvang van slachtoffers bij huiselijk geweld.