22 mei 2019
Aanhoudende tekorten jeugdzorg slecht nieuws voor de Amsterdamse jongeren
Evenals vele andere gemeenten in het land kampt de gemeente Amsterdam met een tekort op de begroting van de Jeugdzorg. Het kabinet stelt gemeenten € 350 miljoen ter compensatie in het vooruitzicht, aangevuld met € 190 miljoen over verdeeld over 3 jaar. Volgens ons is dit volstrekt onvoldoende. De druk op de gemeente om onverstandige
bezuinigingen door te voeren, neemt hierdoor toe.
In Amsterdam is de vraag naar jeugdhulp enorm toegenomen: behoort tot de top 3 stijgers van alle gemeenten (Bron CBS) en kent een stijging van de vraag van maar liefst 54% in de periode 2015 -2017 (Bron NRC).
Bezuinigingsmaatregelen
Voorgenomen bezuinigingsmaatregelen van wethouder Simone Kukenheim (Zorg en Jeugdzorg) zijn onder andere:
- Budgetplafonds voor de instellingen.
- Verruiming van de toegestane wachttijden.
- Minder doorverwijzingen naar specialistische jeugdhulp.
- Verdere inperking van de mogelijkheid om gebruik te maken van een Persoonsgebonden budget (Pgb).
Nog langer wachten op passende hulp?
Wij vrezen dat jongeren en ouders die hulp nodig hebben, mogelijk nog langer moeten wachten op passende hulp. Met het risico dat de problemen alleen maar verergeren en ze daarna intensievere en dus duurdere zorg nodig zullen hebben. Goedkoop is in de jeugdzorg echt duurkoop.
Overgang naar volwassenheid
Dat er oplossingen moeten komen voor de enorme vraag naar jeugdhulp in Amsterdam, daarover zijn alle partijen het wel eens. Zo moet bijvoorbeeld de overgang van jongeren in de jeugdhulp naar volwassenheid (van 18- naar 18+) soepel kunnen verlopen, zijn maatwerkoplossingen nodig en moeten de grenzen van de jeugdwet worden verruimd. De voorgenomen bezuinigingsmaatregelen van de gemeente staan daar haaks op.