Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

1 augustus 2023

5 genomineerde clubs voor Amsterdamse Pluim bezocht

In juni en juli heeft de visitatiecommissie van de Amsterdamse Pluim de 5 genomineerde sportclubs bezocht. Ook dit jaar hebben de leden van de commissie genoten van het enthousiasme en de overgave van coaches, begeleiders en sporters. Het werd maar weer eens duidelijk waarom het zo belangrijk is dat mensen met een beperking kunnen sporten, onder elkaar of met mensen zonder beperking. Alle foto's zijn gemaakt door Tom Feenstra.

 

FC Zuid

Het eerste bezoek was op 13 juni aan FC Zuid, een voetbalteam met 14 jongeren tussen de 12 en 16 jaar met een fysieke en/of mentale beperking. Trainer Mario Pennink is vader van één van de sporters. Hij is vorig jaar september gestart met deze groep, omdat hij zag dat zijn zoon zich niet thuis voelde in een regulier G-team.

 

Via een goede kennis kreeg hij een trainingsveld aangeboden, waar hij gratis kon sporten. In razend tempo sloten meer jongens en meiden zich aan, waardoor er inmiddels een wachtlijst is. Elke dinsdag van 17.00-18.00 uur trainen ze. Het biedt de jongeren een uur plezier, beweging en structuur in de week, dus ze slaan geen week over.

 

Tijdens het bezoek is het warm en zonnig, dus er worden drink- en schaduwmomenten ingelast. Meer ervaren voetballers spelen samen met minder ervaren spelers. Zo leren ze van elkaar en hoort iedereen erbij. Er zitten vaste elementen in de opbouw van de training, zodat de jongeren met autisme houvast hebben.

 

Slalommen, pingelen, balletje hoog gehouden en penalties scoren en afsluiten met een partijtje. De trainers kennen de sporters goed, zien wat ze nodig hebben en betrekken iedereen bij het spel. Na afloop vertelt Mario dat hij het liefst naar 2 teams gaat en zou willen uitbreiden met een paar andere sporten voor deze doelgroep. Boksen bijvoorbeeld.

 

Hij is daar positief over: “Dit is me ook gelukt, ik ga het gewoon proberen.” Een mooie droom van een bevlogen vader, die er met liefde zijn tijd en energie er aan besteedt. Heeft u een tip voor Mario? Een locatie misschien? Of wilt u hem helpen bij de waarmaken van zijn droom? Laat het ons vooral weten!

 

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

 

 

Team Para Atletiek

Op 17 juni bezochten wij Team Para Atletiek. De club stimuleert kinderen en (jong)volwassenen om te gaan bewegen. Ze richten zich vooral op atletiek, vanuit de overtuiging dat atletiek de basis is voor alle sporten en een goede start is voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. 

 

Naast een topsport team heeft de club sinds oktober 2022 ook een breedtesport team opgericht, zodat mensen van alle niveaus er terecht kunnen. Op dit moment sport er een groep van 5 volwassen en een groep van 6 kinderen. 

 

Tijdens ons bezoek zijn zowel de top- als breedtesporters aanwezig; gemotiveerde sporters met verschillende fysieke beperkingen. Een aantal sporters mist een arm of been. Anderen hebben een spier- of andere lichamelijk aandoening. Sommige topsporters dragen een sprintprothese (blade).

 

Ze inspireren de kinderen en laten hen zien hoe goed je kunt worden als je talent hebt en hard traint. De training verloopt ontspannen, de trainers tonen zich enthousiast en betrokken. De sporters worden mooi uitgedaagd met verschillende gevarieerde onderdelen. 

 

We spreken trainer Patrick Meskes en directeur Annieck Timmermans wat uitgebreider. Ze zijn blij dat ze de zomermaanden terecht kunnen op de baan van Amsterdam Atletiek Combinatie (AAC), zolang er evenementen zijn in het Olympisch Stadion (hun vaste locatie). De baan en de voorzieningen bij AAC zijn goed tegankelijk en van goede kwaliteit.

 

Voorwaarde om mee te doen is op dit moment dat de sporters geen rolstoel nodig hebben om te kunnen sporten. Op termijn wil de club meer mogelijkheden, maar eerst willen ze nog wat meer groeien. Er is nauw contact met Reade en een aantal ziekenhuizen, die mensen naar hen kunnen doorverwijzen. 

 

Team Para Atletiek heeft grote ambities: iedereen met een fysieke handicap uitdagen, leren zijn of haar grenzen te verkennen en te verleggen. Daarnaast willen zij minimaal in iedere provincie een trainingsgroep met goed opgeleide trainers, voor iedereen met een lichamelijke beperking. Een mooi streven! Ben of ken jij iemand die graag een proefles wil volgen? Meld je vooral aan!
 

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

 

 

Atletiekvereniging Startbaan

Op 29 juni was het de beurt aan de derde genomineerde sportclub: Atletiekvereniging (AV) Startbaan. Een vereniging met een breed aanbod op verschillende niveaus: recreatief, in wedstrijdverband, wandelen en FrameRunning voor mensen met een beperking. Frame running had met name onze aandacht. Een sport die AV Startbaan sinds 2017 biedt naast de reguliere trainingen, elke donderdag van 19:00 tot 20:00. 

 

Het enthousiasme van hoofdtrainer Edmond zien we terug in de training die hij met 2 andere trainers met veel humor en energie geeft. Alle trainers zijn vrijwilligers die zelf ook actief zijn in het atletiek. Zo verbindt de vereniging sporters met- en zonder beperking.

 

De FrameRunners zijn tussen de 12 en 56 jaar met zowel lichamelijke als verstandelijke beperkingen. Op de baan juichen ze elkaar toe en motiveren ze elkaar, terwijl ze verschillende oefeningen afleggen met het frame. De sporters sprinten, rennen de middellange afstand, doen estafette en een soort verspringen. Tijdens de training kijken de trainers ook goed naar de individuele atleet en zijn of haar mogelijkheden.

 

Dit jaar doen ze mee aan de Nederlandse Estafette Kampioenschappen (NEK) met teams bestaande uit 2 FrameRunners en 2 sporters zonder beperking. Nog een goed voorbeeld van hoe AV Startbaan  sporters met- en zonder beperking dichter bij elkaar probeert te brengen.  

 

Mocht je geïnteresseerd zijn en een keer een proefles willen volgen, meld je dan vooral aan!

 

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

 

 

Team Pantar/s.v. De Meteoor

Op 7 juli klopte de visitatiecommissie aan bij de vierde genomineerde club: Team Pantar bij s.v. de Meteoor. Pantar biedt 3.500 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit Amsterdam en Diemen werk. René Ravenhorst is er teamleider en ook werkzaam bij s.v. de Meteoor, een sportvereniging in Amsterdam - Noord, waar zowel jongeren als volwassenen kunnen voetballen in competitieverband.

 

Op de vrijdagavond tussen 18:30 en 20:00 maakt Pantar gebruik van de voetbalvelden. Ongeveer 25 leden met een beperking tussen de 16 en 67 jaar voetballen er gemengd. In totaal zijn er 6 trainers bestaande uit werknemers van Pantar en vrijwilligers van De Meteoor.

 

Tijdens de training zien we een flinke dosis energie in het team. Trainer Peter geeft duidelijke instructies en brengt afwisseling en structuur in de training. De sporters genieten zichtbaar en steunen elkaar. René vertelt dat de sporters geen week missen. Het sporten heeft ook een positieve uitwerking in het werk: hoewel de sporters op verschillende afdelingen werken, komen ze elkaar regelmatig tegen. 

 

Het sporten zorgt voor herkenning, meer onderling begrip en een goede werksfeer. De training is af en toe wat moeilijker, maar iedereen ongeacht kan meedoen. Afsluitend een partijtje, waarbij ook langs de zijlijn gejuich klinkt bij elk doelpunt.

 

In een jaar is er veel bereikt: via een crowdfunding actie is geld ingezameld voor materiaal, zoals hesjes en ballen. Pantar/s.v. de Meteoor heeft prachtige toekomstplannen; ze zouden graag een sportafdeling opzetten voor de jeugd en meer clinics organiseren voor scholen in de buurt. Ook wedstrijden met nabijgelegen clubs in Amsterdam staan het komende jaar op de agenda. 

 

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

 

 

Prins Willem Alexander Manege

Het laatste bezoek was op 12 juli aan de Prins Willem Alexander Manege in het bijzonder de Vereniging Paardrijden Gehandicapten. De PWA Manege bestaat al ruim 50 jaar en de bevlogenheid spat er nog steeds af bij de vrijwilligers.

 

Romy en haar vader Joop begeleiden al jaren de paardrijlessen voor ruiters met een beperking. We krijgen een rondleiding door de stallen en de verschillende ruimtes met zadels, teugels, bitjes en andere paardrijdbenodigdheden, speciaal ontworpen om het ruiters met een beperking zo comfortabel en gemakkelijk mogelijk te maken.

 

Op deze zomeravond vindt de training voornamelijk buiten plaats, waar de ruiters en vrijwillige begeleiders een ronde maken over het ruiterpad door de bossen. De omgeving rondom de manege is prachtig, de ruiters genieten er zichtbaar van. De lessen zijn zo ingedeeld dat ruiters die dezelfde begeleiding nodig hebben bij elkaar in de groep zitten. De paarden kunnen met alle ruiters rijden. Tegen het einde van de training rijden de ruiters terug de bak in en is er tijd voor een rondje draven, voor wie daar behoefte aan heeft.  

 

Elke maandag- tot en met vrijdagavond, maar ook zaterdagochtend, verzorgt de manege lessen voor ruiters met en zonder beperking. Zo trainen er ongeveer 100 ruiters met een beperking per week. Allen ondersteund door enthousiaste vrijwilligers, vaak zelf ook ruiters van de manege.

 

Mocht je na het lezen van dit stukje geïnteresseerd zijn om hier paardrijlessen te volgen of misschien te helpen als vrijwilliger, kijk dan even op de website. Of ga eens langs en laat je inspireren!

 

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Amsterdamse Pluim

De Amsterdamse Pluim, de jaarlijkse prijs voor sportaanbieders in Amsterdam die zich speciaal onderscheiden met een sportaanbod voor mensen met een beperking. De Amsterdamse Pluim is een initiatief van de gemeente Amsterdam, Cliëntenbelang Amsterdam, Reade, Meer Bewegen Voor Ouderen, Fonds Gehandicaptensport, Stichting De Omslag, Cordaan en het Longfonds.